Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Energia nucleară, cheia către viitor | Dezvoltăm România Sustenabil

Energia nucleară, cheia către viitor | Dezvoltăm România Sustenabil

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:36 27 Iun 2023 Modificat la 10:36 27 Iun 2023

Are între granițe la Cernavoda două reactoare clasate în top 3 mondial, care oferă 20% din necesarul energetic al țării, adică aproximativ 33% din energia curată.

Cosmin Ghiță, CEO, Nuclearelectrica: “Prin funcționarea celor 2 unități de la Cernavodă, evităm eliberarea a aproximativ 10 milioane de tone de dioxid de carbon din România, în timp ce livrăm energie curată la un preț accesibil în regim rezilient, 24 /7.”

Nuclearelectrica a reușit să respecte nu doar principiul de sustenabilitate privind energia curată, ci și egalitate de șanse în obținerea unui loc de muncă. Viitoarele proiecte strategice ale companiei vor avea nevoie de 20.000 de angajați la nivelul anilor 2030/2031. Unul dintre proiectele care pregătesc următoarea generație de nucleariști este o platformă pentru elevii aflați la final de liceu, din toate mediile, inclusiv vulnerabile, lansată împreună cu Asociația the Social Incubator.

Eli Neicuț, Voluntar, The Social Incubator: „Platforma bunincarieră.ro poate fi accesată de peste tot. Acolo poți să afli ce-ți place să faci, la ce ești bun și cum poți să faci bani din asta. Intri în legătură cu profesionistii care deja lucrează în acest domeniu.”

Dinu Alexandru,Operator nuclear, Centrala Nucleară de la Cernavodă: „Vei fi repartizat de a discuta cu mine și poți să mă întrebi personal, cu bune, cu rele, care sunt avantajele, dezavantajele, care este programul de lucru, ce se va face, cum este domeniul, care sunt oportunitățile de dezvoltare în carieră, care sunt beneficiile și eu te pot ghida în funcție de nevoile tale, de pasiunile tale, pe o ramură de meserii din cadrul centralei nucleare de la Cernavodă.”

Nevoia de forță de muncă e uriașă, într-un domeniu care ține cheia de acces către viitor. Generația care a construit sistemul nuclear românesc predă ștafeta unei noi generații cu tineri doritori să ducă domeniul energeticii nucleare la următorul nivel.

Eli Neicuț, Voluntar, The Social Incubator: „Vrem să le arătăm prin acest proiect că și în România poți să faci performanță într-un domeniu de top, cum este cel nuclear.”

Cu atât mai mult cu cât Nuclearelectrica se pregătește de proiecte importante retehnologizarea reactorului 1 și construirea reactoarelor 3&4, dar și un program de dezvoltare a unei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni.

Cosmin Ghiță, CEO, Nuclearelectrica: „Am putea spune că aproape încercăm să tindem spre jumătate din energia care va fi scoasă din sistemul energetic datorită procesului de decarbonizare care va putea fi înlocuită cu surse nucleare.”

Cu un program sustinut, România a reușit să să facă performanță. Domeniul nuclear, unul de elită, unde nu oricine are acces, este și o școală care educă pentru viață. Iar proiectele companiei reenergizeaza Romania curat.

BULLETS:

  • Cele două reactoare de la Cernavodă evită eliberarea a 10 milioane de tone de dioxid de carbon din România.
  • Este nevoie de 20.000 de mii de angajaţi care să asigure eficiența energetică a României în domeniul nuclear la nivelul anilor 2030/2031.
  • Prin burse, programe de mentorat și stagii de practică, proiectul Nucleu de Excelență pregătește următoarele generații de nucleariști.
  • Reactoarele modulare mici sunt de ultimă generație și pot fi amplasate lângă industrii mari consumatoare de energie.
  • Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cervanodă va dubla cantitatea de energie curată generată de industria nucleară.
Citește mai multe din Dezvoltăm România Sustenabil
» Citește mai multe din Dezvoltăm România Sustenabil
TOP articole