Antena 3 CNN Actualitate Boala cu simptome înşelătoare care le poate lăsa pe femei fără copii. Ce trebui să faci când ai aceste semne

Boala cu simptome înşelătoare care le poate lăsa pe femei fără copii. Ce trebui să faci când ai aceste semne

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 11:00 22 Oct 2020 Modificat la 11:00 22 Oct 2020

"În toate studiile, prevalenţa acestei boli este de circa 10% din femei, ceea ce înseamnă mult. Având în vedere că afectează vârsta tânără şi infertilitatea, putem considera că este o boală cu un impact asupra sănătăţii publice", a afirmat prof. dr. Elvira Brătilă, joi, la rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Un alt aspect important este acela că trec ani până ca medicul să pună acest diagnostic, iar pacientele trec pe la mai multe specialităţi în acest timp, astfel că se ajunge în stadii avansate ale bolii.

Boala cu simptome înşelătoare care întârzie diagnosticarea 

Simptomele care pot trimite femeile la doctor sunt durerea la menstruaţie, durerea la contact sexual, dar şi simptomele gastrointestinale, mai puţin specifice unei boli ginecologice. 

În plus, semnele gastrointestinale "sunt frecvente şi pacienta se duce, astfel, la diverşi gastroenterologi şi este diagnosticată cu intestin iritabil", subliniază medicul.

Acest aspect face ca endometrioza să devină o boală greu de diagnosticat, putându-se confunda cu cele din sfera gastroenterologică.

Endometrioza, factor important de infertilitate

S-a pus şi problema transmiterii ereditarea acesti afecţiuni, mai spune medicul, dar nu s-au putut identifica nişte factori de risc. 

Unele substanţe cosmetice duc la endometrioză

"De asemenea, sunt şi factori de mediu, dar şi unele substanţe cosmetice care au fost identificate ca factor de risc pentru endometrioză, dar niciunul dintre ele nu este bătut în cuie", precizează prof. dr. Elvira Brătilă.

Endometrioza este o boală cronică, cu capacitatea de a evolua, însă dacă femeia este diagnosticată la timp şi tratată (medicamentos sau chirurgical) în funcţie de stadiul bolii, se poate vindeca.

"Netratată, însă, această boală poate duce la complicaţii renale şi intestinale. Totodată, endometrioza este un factor important de infertilitate", atenţionează dr. Brătilă.

Important este debutul la care apare boala şi ca femeia să ajungă la medic ca să se trateze, pentru a nu ajunge la infertilitate din această cauză.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole