UPDATE 13:00 - Emmanuel Macron a transmis un mesaj în limba română, pe pagina sa de Facebook, după vizita efectuată în țara noastră.
"În vremurile în care trăim, era important pentru mine să vin să subliniez prietenia și sprijinul meu pentru România. Vom continua să susținem împreună Ucraina, să ajutăm Moldova, să acționăm pentru a ne asigura independența energetică și să construim o apărare comună", a scris acesta pe rețeaua socială.
UPDATE 11:30 - Președintele francez, Emmanuel Macron, a făcut declarații la Baza Mihail Kogălniceanu.
"Am putut ieri seară să întâlnesc soldații francezi care participă la reasigurarea României. E mărturie a deplinei solidarități a Franței cu aliații săi
Le sunt recunoscător militarilor francezi aflați în România. Suntem mândri că suntem aici în România. Dorim să continuăm misiunea din România.
România poate să conteze pe fraternitatea Franței.
Dorim să consolidăm cooperarea bilaterală, dar și în cadrul NATO. Summitul de la Madrid va confirma solidaritatea noastră.
Vizita mea are un sens deosebit: avem o viziune comună privind situația din Ucraina, privind Balcanii de Vest, privind discuțiilor în curs Macedonia de Nord – Bulgaria.
Aderarea la Schengen: dorim ca dosarul să progreseze, Franța e alături de România."
"Rusia este o putere de temut și noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câștige și focul să înceteze ar trebui să negociem. Președintele ucrainean ar trebui să negocieze cu Rusia și noi, europene, vom fi la aceastp masă, aducând garanții de securitate. Aceasta este realitatea și acest lucru va trebui să se întâmple la un moment dat și niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul.
Suntem într-un context în care trebuie să asigurăm exportul de cereale și să trimitem semnale politice clare către Ucraina și poporul ucrainean care rezistă eroic. E nevoie ca europenii să rămână uniți. Trebuie să dăm un mesaj de susținere pentru Ucraina, să luăm în considerare și necesitățile Republicii Moldova, care e destabilizată de tendințele separatiste. Trebuie să ținem cont de efectele asupra regiunii Balcanilor de Vest, o regiune care riscă să fie destabilizată. La porțile UE se joacă o situație politică inedită.
Franța a spus din prima zi că Rusia e agresorul. Am condamnat ferm acest război și am luat măsuri. Dificultatea acum este că trebuie să fim lucizi și să admitem că nu suntem într-un război cu Rusia. Sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală."
UPDATE 11:15 - Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații despre discuția avută cu Emmanuel Macron.
"Vizita dumneavoastră e o dovadă a relațiilor bilaterale excelente. Bine ai venit, dragă Emmanuel!
Cooperarea noastră pe linie de securitate a cunoscut o intensificare deosebită. Vă mulțumesc pentru prezența militarilor Francezi în România și pentru asumarea rolului de națiune-cadru a grupului de luptă NATO.
Am discutat cu prioritate despre consolidarea posturii de descurajare a NATO la Marea Neagră, despre noul concept strategic al Alianței.
Am discutat despre războiul pornit de Rusia în Ucraina, refugiați, securitatea alimentară. România depune eforturi susținute în sprijinul Ucrainei.
Am discutat despre sprijinul substanțial acordat Republicii Moldova. Mă bucur că domnul președinte ajunge astăzi la Chișinău.
Am abordat tema independenței energetice față de Rusia. România e pregătită să își asume un rol activ.
Am avut o discuție curprinzătoare despre Schengen. Am explicat așteptarea legitimă a României cu primire la extindere.
Sprijinim puternic aderarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei la UE"
[GAL layout="5"]UPDATE 11:00 - Emmanuel Macron și Klaus Iohannis au discutat peste o oră. Acum, ei stau de vorbă cu militarii din baza Mihail Kogălniceanu.
Știre inițială: Emmanuel Macron a ajuns aseară pe Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, unde a fost întâmpinat de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.
În această dimineață a fost primit oficial, la Baza "Mihail Kogălniceanu", de către şeful statului român, Klaus Iohannis.
Din delegaţia României prezentă la baza militară fac parte premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, se vor întâlni cu militarii dislocaţi în Baza "Mihail Kogălniceanu", iar la final vor susţine declaraţii comune de presă.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a urat bun venit, printr-o postare pe Twitter, preşedintelui francez Emmanuel Macron.
”Bun venit în România, dragă Preşedinte Emmanuel Macron! Angajamentul trupelor noastre şi a celorlalţi Aliaţi dovedeşte unitatea noastră şi întăreşte securitatea Mării Negre şi a regiunii euro-atlantice. Împreună suntem mai puternici!”, a scris preşedintele în mesaj.