Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron va aborda cu Xi Jinping, în China, perspectivele de negocieri între Rusia şi Ucraina

Emmanuel Macron va aborda cu Xi Jinping, în China, perspectivele de negocieri între Rusia şi Ucraina

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 22:06 24 Mar 2023 Modificat la 22:06 24 Mar 2023

Preşedintele Emmanuel Macron va efectua o vizită de stat în China în perioada 5-8 aprilie. "Preşedinţii francez şi chinez vor avea schimburi aprofundate de idei pe tema războiului din Ucraina, pentru a lucra în sensul revenirii la pace şi în sensul respectării dreptului internaţional, în special pentru respectarea suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării", a anunţat vineri seară Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Monde.

Preşedintele Emmanuel Macron este "ataşat menţinerii dialogului constant şi intens cu China", a precizat Palatul Elysée. "Discuţiile din China se vor referi şi la alte crize internaţionale, din Orientul Mijlociu, din Africa, precum şi la tensiunile din zona Asia-Pacific", subliniază Preşedinţia Franţei.

Emmanuel Macron a anunţat vineri, cu ocazia summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, că Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, va fi prezentă "la o parte a programului" din China, "în numele unităţii europene", "indispensabilă pentru construirea unui parteneriat echilibrat cu China".

"China poate juca un rol util pentru a convinge Rusia să accepte cu bună-credință negocierile de pace cu Ucraina", a comunicat recent Ministerul de Externe de la Paris, insistând însă pentru retragerea trupelor ruse.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sugerat că există posibilitatea lansării negocierilor pentru configurarea frontierelor Ucrainei, dar a subliniat că decizia trebuie să aparțină Kievului. "Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii sunt determinați să lupte; pot fi alte teritorii asupra cărora ei să decidă să încerce să le recupereze în alte moduri. Acestea trebuie să fie decizii ucrainene, despre ceea ce vor pentru viitor, abordarea în materie de suveranitate, integritate teritorială şi independența ţării. Ceea ce noi nu vrem, în interesul tuturor, nu vrem ca aceste lucruri să fie decise într-un loc sau într-un mod care să îi invite pur şi simplu pe ruşi să se repoziționeze, să se reînarmeze şi apoi să atace din nou", a declarat Antony Blinken, în cursul unei audieri în Congresul SUA, notează Mediafax.

Casa Albă a cerut Chinei să îndemne Rusia că oprească invazia militară în Ucraina, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping. "În cazul în care China vrea să aibă un rol constructiv în acest conflict, atunci trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, că preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar trebui să discute, după întâlnirea din Rusia cu omologul său Vladimir Putin, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. "Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raționale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control", a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoașterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiționat orice armistițiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă".

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole