Declarații în acest sens au fost făcute vineri seară de președintele francez Emmanuel Macron.
Anterior, Comisia Europeană a prezentat un mecanism privind achizițiile energetice comune.
Franța deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene iar tema energiei a făcut obiectul unor dezbateri ample la reuniunea Consiliului European, desfășurată la Bruxelles.
"Avem voința de a ieși din dependența de energiile fosile din Rusia. Am decis că, în primul rând, Comisia Europeană va avea mandat să efectueze achiziții comune, în principal de gaz. S-a procedat în mod similar cu vaccinurile, în timpul crizei pandemiei. Achizițiile grupate, capacitatea de a defini împreună contracte pe termen lung, constituie cel mai bun instrument pentru reducerea prețurilor la gaz, astfel că am oferit Comisiei Europene mandat să facă acest lucru", a precizat Macron.
Președintele Franței a cerut, de asemenea, implementarea de mecanisme pentru separarea tarifelor la electricitate de prețul gazelor.
"Am oferit mandat Comisiei Europene să monitorizeze prețurile la electricitate, inițial pe termen scurt, pentru a permite plafonarea. Prin mecanismul actual, prețurile cresc imediat, iar consumatorii plătesc scump. Această reformă pe piața electricității trebuie să ne permită să combatem acest fenomen", a subliniat președintele francez, conform cotidianului Le Figaro.
O criză alimentară declanșată de război, estimată să dureze până la 18 luni
Liderii statelor europene au abordat, la summitul de la Bruxelles, și tema securității alimentare.
"Una dintre consecințele majore ale războiului din Ucraina, alături de criza energetică, de cea umanitară și de situația geopolitică, este criza alimentară. Se va resimți pe parcursul a 12-18 luni, întrucât Ucraina și Rusia sunt mari producători de grâu. Pentru 26 de țări, grâul ucrainean și grâul rusesc constituie 50% din aprovizionarea cu grâu", a explicat Emmanuel Macron.
El a propus elaborarea unui plan de urgență alimentară, prin suplimentarea stocurilor de cereale și creșterea producției.
Macron a invocat proiectul "Ferma", menit să elimine "barierele care generează disfuncții pe piețe".
"Unele țări nu respectă regulile privind circulația produselor. Și trebuie să producem mai mult. La nivel european, trebuie să ne revizuim obiectivele, întrucât se hotărâse scăderea producției", a subliniat Emmanuel Macron.