Antena 3 CNN Externe După scandalul submarinelor, Emmanuel Macron vinde fregate în Grecia. "Europa trebuie să înceteze să mai fie naivă"

După scandalul submarinelor, Emmanuel Macron vinde fregate în Grecia. "Europa trebuie să înceteze să mai fie naivă"

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 17:05 28 Sep 2021 Modificat la 17:08 28 Sep 2021

Macron a făcut această declarație după ce Franța și Grecia au semnat, marți, la Paris, un acord în valoare de circa 3 miliarde de euro, prin care Atena urmează să primească fregate franțuzești.

Franța a fost aruncată într-o criză diplomatica fără precedent cu Statele Unite, Australia și Marea Britanie în cursul acestei luni, după ce semnarea pactului trilateral între aceste ultime trei țări a dus la anularea unei înțelegeri de zeci de miliarde de dolari între Paris și Canberra, pentru furnizarea de submarine militare cu propulsie clasică.

AUKUS promite, în schimb, Australiei ajutor pentru dotarea cu submarine cu propulsie nucleară.

Comparând AUKUS cu un cuțit înfipt în spate de aliați, Parisul a abandonat limbajul diplomatic și și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia, chiar dacă în urma demersurilor făcute de președintele SUA, Joe Biden, scandalul pe relația cu Statele Unite, cel puțin, dă semne de atenuare.

Totuși, relațiile între cei trei aliați, pe de o parte, și Paris, de cealaltă parte, par afectate cel puțin pe termen scurt. Iar pe termen lung, Franța semnalează că e momentul unei reevaluări a alianțelor tradiționale de securitate.

Emmanuel Macron: Europenii să înceteze să mai fie naivi

Macron a folosit oportunitatea de marți, după securizarea acordului cu Grecia, pentru a cere o autonomie mai mare a Europei, în condițiile în care Washingtonul își reorientează interesele către contracararea Chinei și către zona Indo-Pacifică, notează Reuters.

"Europenii trebuie să înceteze să mai fie naivi. Când suntem sub presiune din partea puterilor, care uneori își înăspresc poziția, trebuie să reacționăm și să arătăm că avem puterea și capacitatea de a ne apăra singuri. Nu prin escaladarea situațiilor, ci prin faptul că ne protejăm", a spus Macron într-o conferință de presă cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

"Aceasta nu este o alternativă la alianța cu SUA. Nu este o substituție, ci o asumare de responsabilitate pentru pilonul european din NATO și concluzia este că ni se cere să ne preocupăm de propria noastră protecție".

În baza acordului franco-grec de marți, Atena cumpără trei fregate, păstrând opțiunea de a achiziționa o a patra navă de acest timp, valoarea de achiziție fiind de aproximativ trei miliarde de euro, conform unei surse guvernamentale de la Atena, citate de Reuters.

Emmanuel Macron: Grecia este la frontiera externă a Uniunii Europene și trebuie apărată

Acordul este parte a unui pact mai amplu de cooperare în domeniul militar și de apărare.

Reuters precizează că acordul vine după ce Atena a comandat deja, anul acesta, 24 de aparate de vânătoare franceze Rafale, construite de Dassault.

Este primul stat european care cumpără aceste aparate militare, adaugă sursa citată.

"Asta ne va lega pentru decenii. Acordul deschide ușa Europei de mâine, care este puternică, autonomă, capabilă să-și apere interesele", a spus, la rândul său, premierul Mitsotakis.

Președintele francez a fost întrebat dacă acordul cu Grecia riscă să crească tensiunile în Mediterana de Est.

Macron a răspuns că acordul nu vizează un stat anume, dar Grecia, ca țară la frontiera exterioară a Uniunii Europene, trebuie să fie apărată.

"Am senzația că, în vara lui 2020, nu Grecia a fost statul belicos în zona Mediteranei de Est", a spus Macron, cu aluzie la Turcia.

Foto interior: premierul grec Kyriakos Mitsotalis (stânga) și președintele francez Emmanuel Macron (dreapta), la muzeul Luvru, în Franța, 27 septembrie 2021

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole