Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron exlude demisia indiferent de rezultatul la alegerile legislative din Franţa

Emmanuel Macron exlude demisia indiferent de rezultatul la alegerile legislative din Franţa

"Mă duc să câştig!" a spus preşedintele francez, la o zi după anunţul şoc al dizolvării Parlamentului

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Preşedintele francez Emmanuel Macron a exclus posibilitatea de a-şi da demisia dacă Adunarea Naţională de extrema dreaptă va câştiga la alegerle legislative anticipate pe care le-a convocat, după ce a dizolvat Parlamentul din Franţa, notează Agerpres.ro.

Potrivit preşedintelui francez, Emmanuel Macron, "instituțiile sunt clare, la fel şi locul preşedintelui, indiferent de rezultat".

"Nu RN (Rassemblement National) este cel care scrie Constituţia şi nici spiritul ei. Instituţiile sunt clare, la fel şi locul preşedintelui, indiferent de rezultat. Este ceva intangibil pentru mine", a răspuns Emmanuel Macron, într-un interviu publicat marţi de Le Figaro Magazine.

Mai mult, el a spus că este din nou pregătit pentru dezbateri cu Marine Le Pen, liderul deputaţilor de extremă dreaptă din Adunarea Naţională (camera inferioară) dizolvată.

"Bineînțeles! Sunt gata să port culorile noastre şi să apăr proiectul nostru", a spus Emmanuel Macron.

"Mă duc să câştig!", a asigurat preşedintele francez la o zi după anunţul şoc al dizolvării parlamentului, care i-a luat pe toţi prin surprindere, inclusiv pe propriul său prim-ministru Gabriel Attal.

Cât despre cei care l-au numit "nebun" să provoace un asemenea seism politic, Emmanuel Macron le răspunde: "Nu, deloc". "Mă gândesc doar la Franţa. A fost o decizie corectă, în interesul ţării. Şi le spun francezilor: nu vă fie teamă, mergeţi la vot!".

"Nu am crezut niciodată în sondaje. (...) Începe o nouă campanie şi nu trebuie să privim scorurile pentru fiecare circumscripție în lumina celor de la alegerile europene", a mai spus Macron care a subliniat că vrea să meargă la vot pentru "lărgirea şi clarificarea liniei sale".

De asemenea, Emmanuel Macron a mai spus că intenția sa este "să întindă mâna tuturor celor care sunt pregătiţi să vină să guverneze şi să lucreze la o sinteză în sensul unei radicalităţi ambiţioase", fără să spună exact cum, având în vedere că nu a reuşit din 2022 să-şi extindă majoritatea relativă.

Emmanuel Macron dizolvă Adunarea Națională și anunță alegeri anticipate în Franța, după dezastrul de la europarlamentare

Emmanuel Macron a anunțat, duminică seara, dizolvarea Adunării Naționale şi organizarea de noi alegeri legislative, după victoria extremei drepte franceze la scrutinul europarlamentar, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Voi semna în câteva momente decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur și la 7 iulie pentru al doilea tur de scrutin", a precizat liderul de la Elysee într-un discurs televizat, după anunțarea rezultatelor alegerilor europene.

Potrivit șefului statului francez, scorul electoral consemnat în Franța "nu este unul bun pentru partidele care apără Europa".

Estimările de duminică seară arată că formațiunea RN (Rassemblement National), de extremă dreapta, a obținut între 31,5% și 32,4% din voturi, ceea ce înseamnă 31 de mandate în Parlamentul European.

RN este condusă de Jordan Bardella de la demisia lui Marine Le Pen, în 2022.

Șefa de atunci a RN a făcut acest pas pentru a-și putea gestiona campania prezidențială, în care a fost, ulterior, învinsă de Emmanuel Macron.

De atunci, Bardella a fost reconfirmat prin vot intern președinte al RN, dar mulți îl consideră, în continuare, drept executantul lui Marine Le Pen.

"Schimbarea la față" a RN pare, totuși, să fi fost o strategie de succes, pentru că partidul a atras, duminică, mai mult decât dublu față de Renaissance (Renașterea), partidul președintelui Emmanuel Macron.

Renaissance se clasează pe locul al doilea, cu 15,2% din voturi (14 mandate de europarlamentar), conform unor exit poll-uri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos.

Subiecte în articol: Emmanuel Macron Franta
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog