Europa nu mai poate fi „erbivorul lumii” după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale în SUA, avertizează președintele francez Emmanuel Macron, citat de Politico.
Liderul francez susține că blocul continental trebuie să se transforme în „omnivor”, cel puțin.
Comentariile președintelui francez vin la o zi după victoria răsunătoare a lui Trump, care a reaprins temerile că acesta ar urma să submineze NATO prin reducerea participării SUA la alianță.
Macron este cunoscut drept cel mai puternic susținător al ideii ca Europa să-și crească gradul de independență în raport cu competitorii economici SUA și China în toate domeniile, de la Apărare și Securitate la tehnologii de ultimă oră.
„Pentru mine, este simplu. Lumea este formată din erbivori și carnivore. Dacă decidem să rămânem erbivori, atunci carnivorele vor câștiga și noi vom fi o piață pentru ele”, le-a spus el liderilor europeni în timpul reuniunii Comunității Politice Europene, care a început joi la Budapesta.
„Cred că ar trebui să alegem să devenim omnivori, cel puțin. Nu vreau să fiu agresiv, ci doar să știm cum să ne apărăm pe toate aceste chestiuni (...) Noi (în Europa) credem că ar trebui să delegăm Statelor Unite geopolitica noastră, că ar trebui să delegăm sarcina creșterii noastre clienților chinezi și că ar trebui să lăsăm inovarea tehnologică pe seama antreprenorilor americani. Nu este cea mai bună idee”, a adăugat președintele francez.
Un participant care a asistat la discursul lui Macron s-a declarat neimpresionat și a opinat că apelul la unitate al lui Macron se referă, de fapt, la „unitatea franceză”.
„Dacă asta înseamnă să retragem punțile trasate și să dezgropăm securea războiului, atunci nu, mulțumesc. Doresc să rămânem deschiși la relația transatlantică”, a spus acest diplomat, la adăpostul anonimatului.
Macron, afectat de furtuna politică declanșată de el însuși în Franța, cu ocazia alegerilor anticipate
Macron a fost, el însuși, afectat politic pe plan intern și european de consecințele alegerilor parlamentare anticipate convocate astă-vară, amintește Politico.
Rezultatul scrutinului, care a ocolit, totuși, catastrofa unei guvernări de extremă dreapta, s-a concretizat în săptămâni de incertitudine politică în Franța, până la numirea guvernului Barnier, în septembrie.
În ultimele zile, liderul din Hexagon a încercat să se repoziționeze ca punte de legătură a blocului comunitar cu SUA, iar miercuri a fost printre primii lideri internaționali care l-au felicitat pe Trump.
Surse diplomatice europene estimează că alegerea lui Donald Trump în SUA i-ar putea oferi liderului francez o nouă „rațiune de a exista”, în rol de principal susținător al unei Uniuni mai îndrăznețe și mai independente, în special în ceea ce privește comerțul și securitatea.
La Budapesta, Emmanuel Macron nu a precizat cine sunt „carnivorele”. Se știe însă că Europa se confruntă cu potențiale războaie comerciale pe două fronturi, cu Statele Unite și cu China.
Comisia Europeană a impus tarife pentru vehiculele electrice chinezești și se află pe o traiectorie de coliziune cu Washingtonul dacă președintele ales al SUA își pune în aplicare amenințările de a impune taxe la importul bunurilor din UE.
Ministru ungar: Europa nu poate înlocui SUA în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina
La reuniunea de joi, liderii UE, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au insistat asupra necesității ca Europa să se ocupe de securitate și apărare și să sprijine Ucraina împotriva agresiunii ruse.
Însă aceasta nu a fost singura perspectivă verbalizată la eveniment.
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a subliniat că rezultatul alegerilor din SUA a schimbat situația cu privire la Ucraina.
„Europa trebuie să reflecteze. Dacă îmi puneți întrebarea teoretică 'dacă Europa ar putea înlocui SUA în această chestiune', aș spune că în mod evident nu. Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA creează o realitate complet nouă, nu numai în Europa, ci și în lume”, a opinat el.