Antena 3 CNN Externe „Emmanuel Macron a ales haosul". Extrema dreaptă franceză își anunță opoziția totală față de orice guvern ipotetic de stânga

„Emmanuel Macron a ales haosul". Extrema dreaptă franceză își anunță opoziția totală față de orice guvern ipotetic de stânga

de Adrian Dumitru    |   

Liderii extremei drepte franceze i-au transmis, luni, preşedintelui Emmanuel Macron opoziţia totală faţă de un ipotetic guvern de stânga, chiar dacă din acesta nu ar urma să facă parte reprezentanţi ai partidul radical Franţa Nesupusă (LFI), informează EFE, citat de Agerpres.

„Am vota o moţiune de cenzură împotriva oricărui guvern de stânga”, a afirmat în mod clar preşedintele partidului Adunarea Naţională (RN), Jordan Bardella, împreună cu Marine Le Pen, după o întâlnire a ambilor cu preşedintele Macron la Palatul Elysée.

Le Pen susține că, chiar şi dacă nu sunt miniştri LFI într-un guvern de stânga, acest partid şi fondatorul său, Jean-Luc Melenchon, ar fi cei care ar conduce „cu adevărat guvernul”.

În declaraţii comune de presă, Bardella a spus că un guvern de stânga reprezintă „un pericol pentru ordinea şi viaţa economică ale ţării”.

Cei doi politicieni l-au indicat pe preşedintele Macron ca fiind responsabil pentru situaţia actuală, în care alegerile legislative anticipate decise de președinte după înfrângerea acestuia la alegerile europene din iunie au dus la o Adunare Naţională unde niciun bloc politic nu poate să se apropie de o majoritate absolută.

„Emmanuel Macron a ales haosul", a declarat Le Pen, în timp ce Bardella a denunţat „paralizia politică” pe care o trăieşte ţara, cu un guvern în exerciţiu după al doilea tur al alegerilor, care a avut loc pe 7 iulie.

Marine Le Pen a cerut organizarea unei „sesiuni extraordinari" a camerei inferioare a Parlamentului, Adunarea Naţională, în care să se discute rapid măsuri care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor, în special în ceea ce priveşte puterea de cumpărare.

Odată cu întâlnirea cu liderii RN, preşedintele Macron a încheiat runda de consultări cu liderii partidelor politice, deşi în această după-amiază îl va primi pe preşedintele Senatului, conservatorul Gerard Larcher.

Pe fondul speculaţiilor legate de decizia preşedintelui ţării referitor la prelungirea acestui ciclu de consultări sau anunţarea numirii unui prim-ministru, Bardella a declarat că Emmanuel Macron „nu a spus” dacă îşi va continua consultările sau dacă a luat deja o decizie cu privire la numirea unui şef al guvernului.

Între timp, mai mulţi lideri ai partidelor de stânga, al căror bloc a câştigat cel mai mare număr de mandate la alegeri, au insistat, luni, ca preşedintele Macron să o numească premier pe Lucie Castets, candidata comună a blocului.

În declaraţii pentru emisiunea FranceInfo, prim-secretarul Partidului Socialist, Olivier Faure, s-a întrebat, cu referire la preşedintele Macron, „în numele cărui drept divin este posibil ca cei care au pierdut alegerile să decidă cine guvernează şi cine nu”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile