Decizia intră în vigoare de miercuri, adaugă sursa citată.
Companiile Emirates, Air India, All Nippon Airways și Japan Airlines au anunțat suspendări ale curselor aeriene spre SUA, în contextul incertitudinilor legate de interferențele între rețelele 5G și tehnologiile de importanță critică ale aeronavelor.
Emirates a anunțat că își suspendă către nouă aeroporturi americane: Boston, Chicago O'Hare, Dallas Fort Worth, George Bush Intercontinental (Houston), Miami, Newark, Orlando, San Francisco și Seattle.
Compania va păstra cursele spre aeroporturile John F. Kennedy (New York), Los Angeles și Washington Dulles.
"Lucrăm îndeaproape cu fabricanții de aeronave și cu autoritățile competente pentru a reduce îngrijorările legate de operarea (zborurilor suspendate) și sperăm să reluăm serviciile către SUA cât mai curând cu putință", se spune într-o declarație a Emirates.
Air India a comunicat că suspendă cursele între aeroportul din Delhi și aeroporturile San Francisco, Chicago și John F. Kennedy. De asemenea, compania va suspenda cursa Mumbai - Newark.
All Nippon Airways și Japan Airlines au precizat, la rândul lor, că au anulat unele zboruri spre SUA efectuate cu aeronave Boeing 777 dar că vor continua să opereze unele curse cu aparate Boeing 787.
AT&T și Verizon amână activarea unor turnuri 5G
Compania AT&T, care deține compania-mamă a CNN, și compania Verizon au anunțat, marți că vor amâna activarea comunicațiilor 5G pe unele turnuri din apropierea anumitor aeroporturi.
Lansarea acestui serviciu în apropierea principalelor aeroporturi fusese programată inițial pentru miercuri.
"Suntem nemulțumiți de incapacitatea FAA (Administrația Aviatică Federală din SUA, n.r.) de a face ceea ce au făcut aproape 40 de țări, și anume să implementeze în siguranță tehnologia 5G, fără a perturba serviciile aviatice aviație, și îi îndemnăm (pe cei din FAA) să facă acest lucru în timp util", a declarat Megan Ketterer, purtător de cuvânt al AT&T.
Administrația Biden a salutat întârzierea activării turnurilor 5G, menționând într-o declarație că vor fi evitate astfel "întreruperi potențial devastatoare pentru cursele de pasageri și de mărfuri și pentru redresarea economică a SUA", permițând în același timp ca peste 90% din activarea serviciilor wireless să aibă loc conform programului.
Într-o scrisoare trimisă marți, directorii executivi ai 10 companii aeriene au cerut administrației Biden să amâne lansarea, deja întârziată, a serviciilor 5G lângă aeroporturi.
Companiile aeriene au estimat 1.000 de perturbări pe zi în traficul aerian, din cauza posibilelor interferențe ale rețelelor 5G cu altimetrele radar pe care piloții le folosesc pentru a ateriza în condiții de vizibilitate scăzută.
Fără a comenta scrisoarea, reprezentanții industriei de profil au transmis că temerile sunt nefondate, deoarece nu au existat probleme în alte țări în care comunicațiile 5G sunt deja implementate.