Antena 3 CNN Actualitate Emil Constantinescu: Dacă nu spunem adevărul, degeaba vorbim despre statul de drept

Emil Constantinescu: Dacă nu spunem adevărul, degeaba vorbim despre statul de drept

1 minut de citit Publicat la 19:21 12 Noi 2017 Modificat la 19:21 12 Noi 2017

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a declarat duminică că, dacă în ţara noastră nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, "degeaba putem să avem creştere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securităţi".

Acesta a participat la un eveniment ce a celebrat 25 de ani de existenţă a Fundaţiei ICAR, ce se ocupă de recuperarea victimelor torturii.

Constantinescu a vorbit, în acest context, despre nevoia aflării adevărului.

"Trăim şi astăzi în minciună şi este o ruşine că procuratura sau justiţia este sau ar fi speranţa ca să se scrie istoria adevărată, înecată în manipulări, în interese şi într-o ţesătură de minciuni. Şi justiţia are limitele ei. Această lentoare cu care se desfăşoară procesul victimelor Revoluţiei, procesul victimelor Mineriadelor, este de înţeles, pentru că procurorii ar trebui să iasă la pensie şi să piară, procurorii care au fost implicaţi atunci. Nu puteau să se judece ei pe ei. Eu m-am prezentat ca reclamant în procesul Mineriadei", şi-a amintit fostul preşedinte.

El a apreciat că "dacă nu spunem adevărul, dacă trăim în minciună, degeaba putem să avem creştere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securităţi".

În viitor, a adăugat el, este nevoie de "acţiuni hotărâte", de confruntare a trecutului comunist al ţării.

"Eu mi-am cerut iertare, când am fost preşedinte, într-o scrisoare adresată deţinuţilor politic, la Sighet, în numele poporului român. Dar aceasta trebuie completată cu acţiuni hotărâte", a declarat Emil Constantinescu.

Fostul preşedinte a spus că, în opinia sa, "societatea civilă s-a divizat, s-a sfărâmat".

"Erau, poate, vremuri mai grele în '90 când veneau asupra noastră cu bâtele. Când au venit minerii, nu au vrut să vorbească cu mine, au vrut să ne omoare, nu să discute cu noi. Poate atunci era însă mai luminoasă situaţia noastră, pentru că atunci ştiam cine suntem, ce vrem, cine suntem de o parte, cine sunt călăii, cine sunt victimele, ce trebuie să facem. Astăzi trăim într-o societate confuză, în care foştii securişti devin anticomunişti, într-o societate lipsită de valori. Iar confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea, deoarece ea distruge forţa creativă", a punctat Emil Constantinescu.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole