Într-o declarație pentru presa din Austria, Emanuel (foto) spune că are probe care îi susțin spusele.
Prințul confirmă că a ucis un urs în România dar susține că animalul pe care l-a împușcat ar fi fost unul eliberat pentru împușcare, şi nu Arthur.
Mai mult, Emanuel precizează că are fotografii care demonstrează că animalul ucis de el nu este ursul Arthur.
Prinţul Emanuel: Ursul ucis a fost clasificat drept periculos şi eliberat pentru tragere
"După ce un urs a pătruns frecvent în așezări, a fost clasificat ca periculos de către autoritățile române responsabile și eliberat pentru tragere.
Am dobândit legal și am exercitat autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”, a spus prințul, conform publicației Kronen Zeitung, citată de DC News.
"Îmi pare extrem de rău și prezint scuze pentru faptul că a fost creată o impresie care a făcut ca mulți oameni să aibă sentimentele rănite.
Vânătoarea are o lungă tradiție pentru familia noastră. În acest caz, a servit și pentru evitarea pericolului”, a adăugat acesta.
Prințul a mai subliniat că România are cea mai mare populație de urși din Europa, cu peste 8.000 de animale.
Taxele plătite pentru vânătoare ar fi, după cunoștința sa, investite în principal în programe de conservare a urșilor.
Ministrul Mediului dă asigurări că trofeul ursului Arthur nu pleacă din România
Trofeul de vânătoare al printului de Lichtenstein, respectiv capul ursului brun Arthur, este încă în România și nu va ajunge în castelul prințului, dă asigurări Ministrul Mediului.
Tanczos Barna susține că scoaterea a trofeului reprezintă faptă penală.
"Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii. Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu pot să plece din ţară.
Este faptă penală dacă pleacă din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct", a declarat ministrul Mediului.
UPDATE. "În legătură cu controversa privind vânătoarea unui urs, au existat mai multe relatări de presă în care au fost redate informații incorecte care au culminat cu menționarea eronată a unor membri ai Casei de Liechtenstein, care nu au nicio legătură cu acest eveniment. Identificările eronate ale personajelor au cauzat, de asemenea, daune (reputaţionale) pentru prințul Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatăl sau, prințul Nikolaus von Liechtenstein, președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi. Aceștia precizează că nu au fost prezenți în România în martie 2021 și nu au participat niciodată la vânătoarea unui urs în România sau în altă țară. Că atare, pornind de la eroarea dumneavoastră de documentare, vă atragem atenția că prințul Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatăl sau, prințul Nikolaus von Liechtenstein, nu au nicio legătură cu evenimentul menționat anterior, despre care ați relatat în diferite materiale de presă", se arată într-o informare a Casei de Liechtenstein.