Antena 3 CNN Externe Elvețienii au respins prin referendum propunerea pentru protejarea biodiversității. Care au fost motivele

Elvețienii au respins prin referendum propunerea pentru protejarea biodiversității. Care au fost motivele

de Claudia Popovici    |   
 

Inițiativa privind biodiversitatea, care fusese deja respinsă de guvernul și parlamentul elvețian, prevedea modificarea legii pentru a aloca mai mult teren pentru conservare, dincolo de zonele deja protejate.

Inițiativa a fost atent urmărită de conservatori din afara Elveției, într-un moment în care îngrijorările privind pierderea globală a biodiversității sunt în creștere. Propunerea avea, de asemenea, scopul de a crește protecția ecosistemelor amenințate, într-o țară renumită pentru lacurile și munții săi acoperiți de zăpadă.

Într-unul dintre exercițiile tradiționale ale democrației directe din Elveția, peste 60% dintre alegători au respins planul, conform unui rezultat proiectat publicat de postul național SRF. Până la mijlocul după-amiezii, inițiativa fusese respinsă de prea multe cantoane pentru a putea fi aprobată, conform unui bilanț oficial.

Partidul Verde din Elveția și-a exprimat dezamăgirea față de rezultate și a declarat că este necesar să se facă mai mult pentru protejarea mediului, avertizând că o treime dintre toate speciile și jumătate dintre habitatele din Elveția sunt în pericol.

„Această problemă va rămâne, indiferent de rezultatul votului”, a spus partidul într-un comunicat.

Din perspectiva oponenților, care includeau principala organizație agricolă a țării, inițiativa era prea extremă și reprezenta riscuri pentru dezvoltarea afacerilor. Ei au susținut că legislația elvețiană deja ține cont de necesitățile de conservare.

Sprijinul inițial din sondaje pentru schema biodiversității a cedat, în ultimele săptămâni, loc scepticismului, pe măsură ce oponenții și-au mobilizat argumentele împotriva acesteia.

Subiecte în articol: Elvetia referendum biodiversitate
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile