Presa a relatat, de fapt, spusele lui Ian Bremmer, președintele grupului de consultanță Eurasia.
Musk a lansat, recent, pe Twitter, un controversat sondaj, menit să reflecte opiniile urmăritorilor săi - în număr de aproape 108 milioane - asupra unui "plan de pace" în patru puncte în Ucraina.
Cel mai controversat punct prevede recunoașterea, pe plan mondial, a revenirii Crimeei la Rusia - peninsula fiind anexată ilegal de Moscova în 2014.
Musk numește acest punct "corectarea greșelii istorice" a liderului sovietic Nikita Hrușciov, care a cedat Crimeea Ucrainei în secolul trecut.
Majoritatea participanților la sondaj s-au pronunțat împotriva "planului" propus de Musk.
Planul, în sine, a atras numeroase alte reacții negative, inclusiv cea că miliardarul s-ar număra printre "idioții utili" ai lui Putin, adică ar sluji, din ignoranță, planurilor liderului de la Kremlin.
Musk ar fi relatat că Putin i-a spus că-și va atinge țelurile "cu orice preț"
Însă șeful Eurasia Group, Ian Bremmer, susține că Musk a vorbit direct cu Vladimir Putin înainte de a lansa sondajul.
Bremmer afirmă că însuși Musk i-a relatat conversația cu președintele rus.
Omul de afaceri i-ar fi spus că președintele rus este "pregătit să negocieze" pacea, dar numai dacă Peninsula Crimeea rămâne sub controlul Rusiei, dacă Ucraina va accepta o formă de neutralitate permanentă și dacă guvernul de la Kiev va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
Potrivit lui Bremmer, Putin i-a transmis lui Musk că își va atinge obiectivele din Ucraina "cu orice preț" și că există pericolul unei lovituri nucleare a Rusiei dacă armata Ucrainei intră în Crimeea.
Musk neagă că a vorbit cu Putin
Multi-miliardarul respinge însă această afirmație.
"Am vorbit cu Putin o singură dată iar asta s-a întâmplat în urmă cu 18 luni. Subiectul discuției a fost spațiul cosmic", a reacționat el.
Moscova a salutat sondajul lansat de Elon Musk.
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a calificat demersul miliardarului drept "foarte pozitiv".
Fostul campion mondial de șah Garry Kasparov a spus, la rândul său, că propunerile lui Elon Musk reprezintă o "idioțenie morală, o repetare a propagandei Kremlinului și o trădare a curajului și sacrificiilor făcute de ucraineni".
Musk, popular în Ucraina datorită internetului furnizat prin Starlink
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a reacționat la "planul" miliardarului declarând că aceia care propun Ucrainei să renunțe la poporul și la teritoriile sale "trebuie să înceteze să mai utilizeze cuvântul 'pace' ca eufemism pentru a da liber rușilor să ucidă și să violeze mii de ucraineni și să acapareze mai multe pământuri".
La începutul războiului, Elon Musk a devenit foarte popular în Ucraina, după asigurat forțelor de apărare conexiune la internet prin rețeaua de micro-sateliți Starlink.
Însă relațiile sale cu Kievul s-au tensionat după controversatul sondaj de pe Twitter.