Antena 3 CNN Life Știinţă Elon Musk vrea să pună implanturi Neuralink în creierul altor cinci persoane

Elon Musk vrea să pună implanturi Neuralink în creierul altor cinci persoane

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Elon Musk intenționează ca start up-ul Neuralink, pe care l-a fondat, să monteze implanturi cerebrale îmbunătățite mai multor persoane până la sfârșitul acestui an, relatează Agerpres, care citează presa internațională.

Compania sa a avut de rezolvat problema apărută la implantul montat primului pacient, problemă ce a redus momentan capacitatea acestuia de a controla un cursor de mouse cu ajutorul creierului.

"Abia acum ne îndreptăm spre un al doilea pacient. Dacă totul merge bine, sperăm să avem mai mult de cinci pacienți încă din acest an. Pentru următoarea fază de implementare, vrem să ne asigurăm că facem cât mai multe progrese de la un pacient Neuralink la altul", a declarat, miercuri, omul de afaceri multimiliardar într-o conferință transmisă live pe rețeaua sa socială, X.

În ianuarie anul curent, Neuralink a realizat primul său implant cerebral la un pacient uman, Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani.

Acesta a rămas tetraplegic (paralizat de toate membrele, n.r.) după un accident suferit la scufundări.

În martie, compania a dat publicității o înregistrare video în care Noland poate fi văzut jucând șah online folosindu-și mintea.

Neuralink a omis, la momentul respectiv, să menționeze un incident pe care l-a recunoscut ulterior: după operație, unele dintre firele cu electrozi s-au retras din creierul pacientului. Deoarece acestea sunt utilizate pentru a capta semnalele neuronale, bărbatul supus operației și-a pierdut momentan capacitatea de a controla cursorul de pe ecran.

Neuralink a declarat, între timp, că a rezolvat problema, în special prin îmbunătățirea algoritmului de înregistrare, pentru a crește sensibilitatea la semnale.

Miercuri, compania și-a trecut în revistă progresele și obiectivele, inclusiv implantarea firelor la o adâncime mai mare în creier, pentru a îmbunătăți abilitățile pacienților.

Neuralink speră ca într-o zi să le redea mobilitatea persoanelor paralizate, cu ajutorul unui al doilea implant în măduva spinării.

Elon Musk a promis, de asemenea, că această tehnologie va oferi oamenilor "superputeri".

Musk spune că oamenii vor avea nevoie de implanturi neuronale pentru a ține mașinile sub control

Neuralink încearcă, de asemenea, să mărească lățimea de bandă a legăturii dintre creier și computer. 

"Pentru simbioza dintre oameni și inteligența artificială, IA, este foarte important să putem comunica la o viteză pe care IA să o poată urmări", a explicat Musk.

Acest multi-miliardar implicat în dezvoltarea tehnologiilor de avangardă și a zborurilor spațiale avertizează în mod regulat asupra riscului la adresa umanității pe care îl reprezintă, în opinia sa, Inteligența Artificială. El crede că implanturile cerebrale vor permite oamenilor să concureze cu mașinile și, prin urmare, să limiteze riscul ca acestea să preia controlul.

În mai 2023, Neuralink a primit undă verde din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, FDA, pentru studiile clinice ale implantului său cerebral, care are mărimea unei monede.

Potrivit companiei, primul pacient cu implant, Noland Arbaugh, petrece în prezent aproape 70 de ore pe săptămână folosind acest dispozitiv pentru teste și pentru activități personale.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben