Antena 3 CNN Externe Elon Musk a cedat în lupta cu justiția din Brazilia, după conflictul cu judecătorul Curții Supreme

Elon Musk a cedat în lupta cu justiția din Brazilia, după conflictul cu judecătorul Curții Supreme

de Claudia Popovici    |   

Elon Musk cedează în lupta sa cu judecătorii brazilieni pentru a restabili X, în ţară. Mai exact, Musk a fost de acord să numească un reprezentant legal în Brazilia după conflictul cu judecătorul Curții Supreme, Alexandre de Moraes, care a obligat reţeaua socială să elimine peste 100 de conturi de pe rețelele sociale care puneau sub semnul întrebării dacă președintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, pierduse cu adevărat alegerile din 2022", scrie New York Times, citat de The Guardian. 

Potrivit New York Times, platforma X a cedat uneia dintre cererile principale făcute de Curtea Supremă a Braziliei, numind un reprezentant legal în țară. De asemenea, a plătit amenzile restante și a eliminat conturile de utilizatori pe care instanța ordonase să fie șterse, pe motiv că acestea amenințau democrația țării.

Totuși, lupta nu s-a încheiat complet. Curtea Supremă a declarat că X nu a depus documentația corespunzătoare care să arate că a numit-o pe Rachel de Oliveira Conceição ca reprezentantă în Brazilia. Instanța a dat companiei un termen de cinci zile pentru a prezenta documentele care să valideze numirea ei.

Elon Musk este în conflict cu judecătorul Curții Supreme Alexandre de Moraes din aprilie, după ce acesta a ordonat companiei să elimine peste 100 de conturi de pe rețelele sociale care puneau sub semnul întrebării dacă președintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, pierduse cu adevărat alegerile din 2022.

Până la mijlocul lunii august, Musk închisese birourile X din Brazilia, lăsând platforma fără un reprezentant legal în țară, o cerință legală pentru ca firmele să opereze acolo. Moraes a răspuns prin ordonarea furnizorilor de servicii mobile și de internet din Brazilia să blocheze accesul la X. Musk și-a folosit platforma pentru a-l ataca pe Moraes, descriindu-l drept un „tiran malefic”, printre alte calificative.

Săptămâna trecută, X a reapărut în Brazilia după o actualizare de software care, conform companiei, a fost „o restaurare neintenționată și temporară a serviciului pentru utilizatorii brazilieni”.

Însă Moraes a spus că aceasta a fost „intenționată, ilegală și persistentă” și a impus o amendă de 5 milioane R$ (680.000 £) pentru X, adăugând la cele 18,3 milioane R$ (2,5 milioane £) deja impuse.

Musk s-a opus ordinelor legale de a elimina unele postări și conturi în Brazilia și Australia, susținând că este un susținător al libertății de exprimare, deși a fost mai puțin vocal în ceea ce privește eliminarea conținutului în țări precum Turcia și India.

Populația de 200 de milioane de locuitori a Braziliei face din aceasta o piață atractivă pentru companiile de social media.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile