Cu opt medalii obţinute la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, Elisabeta Lipă este fără îndoială cea mai bună canotoare din istoria României, ea fiind desemnată şi sportiva secolului XX în această disciplină.
Amatori sau profesionişti, toţi sportivii din lume ar da orice să urce pe podiumul olimpic pentru a primi una dintre mult râvnitele medalii olimpice. Participarea la Jocurile Olimpice este în sine o onoare şi o performanţă pe care mulţi visează să o obţină. Cu şase prezenţe la Olimpiadă, 20 de ani între prima participare şi opt medalii olimpice (dintre care cinci de aur), Elisabeta Lipă se numără printre legendele Jocurilor Olimpice şi este una dintre cele mai importante sportive din istoria României.
Debutând în competiţiile sportive la vârsta de 16 ani, Elisabeta este una dintre puţinele femei care au câştigat medalii la şase ediţii diferite ale Olimpiadei. De altfel, ea a câştigat câte o medalie de fiecare dată când a participat la JO.
Născută pe 26 octombrie 1964, în localitatea suceveană Siret, Elisabeta şi-a început cariera sportivă la vârsta de 14 ani, când a fost recrutată pentru echipa de canotaj de la Bucureşti.
În 1984, în ciuda boicotului Jocurilor Olimpice impus de URSS, România a trimis o delegaţie de sportivi la Los Angeles, printre care şi tânăra Elisabeta Lipă (pe numele de Elisabeta Oleniuc, la acel moment), în vârstă de numai 19 ani.
Boicotul ţărilor din estul Europei a eliminat din competiţie o serie de favoriţi la câştigarea medaliilor de aur, cum erau Germania de Est, Bulgaria sau URSS. Astfel, concurentele românce au dominat cursele de canotaj în Statele Unite reuşind să cucerească cinci medalii de aur din şase posibile, cea de-a şasea fiind o medalie de argint la echipajul de opt.
Elisabeta s-a numărat printre sportivele care s-au întors acasă cu aurul olimpic, reuşind să se impună, alături de Măriora Popescu, în proba de dublu vâsle.
Efectul pe care l-a avut absenţa echipajelor mai puternice, care ar fi putut să învingă România la Los Agneles, s-a văzut în competiţiile internaţionale care au urmat Olimpiadei din 1984. Între 1983 şi 1989, echipajul de dublu vâsle al Elisabetei Lipă nu a reuşit să câştige decât medaliile de argint la Campionatele Mondiale.
Faptul că echipa de canotaj a României era dominată de echipajele mult mai puternice din Germania, Bulgaria sau URSS s-a confirmat la Jocurile Olimpice din 1988, la Seul, în Coreea de Sud, unde singura medalie de aur la canotaj feminin a fost cucerită de Olga Homeghi şi Rodica Arba la dublu rame. Elisabeta Lipă a făcut parte din echipajul de patru vâsle şi cel de dublu vâsle, dar s-a mulţumit doar cu medalia de bronz, respectiv, argint.
Ambiţionată de semi-eşecul din Coreea de Sud, Elisabeta Lipă a continuat să se antreneze pentru a reveni pe prima treaptă a podiumului. Un an mai târziu, ea reuşea să cucerească titlul mondial la simplu vâsle, performanţă urmată de alte două medalii de argint, în 1991, la simplu şi dublu vâsle. Jocurile Olimpice au fost, însă, scena pe care Elisabeta Lipă a ales să strălucească, deşi palmaresul său la Campionatul Mondial este impresionant în egală măsură.
În 1992, Elisabeta a reuşit să cucerească titlul olimpic la simplu vâsle, însă echipa de dublu, unde a participat alături de Veronica Cochelea a fost cu două secunde prea înceată, încheind competiţia pe locul doi, în urma sportivelor din Germania.
Doina Ignat şi Veronica Cochelea, două dintre sportivele care au reuşit să ia argintul la Barcelona în cadrul probei de patru vâsle, s-au alăturat Elisabetei Lipă, formând, alături de Ioana Olteanu, Elena Georgescu şi Liliana Gafencu nucleul echipajului de opt care urma să domine proba olimpică pentru următoarele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice.
Revenită în Statele Unite, unde a câştigat prima sa medalie olimpică de aur, la Atlanta, de această dată, Elisabeta Lipă a condus echipajul de opt către medalia de aur în cadrul unei probe în care România a terminat constant pe locul doi, după bronzul din 1980.
După Jocurile Olimpice de la Atlanta, Elisabeta Lipă şi-a anunţat retragerea din activitatea competiţională şi a stat departe de apă şi vâsle timp de trei ani. Oficialii români au reuşit să o convingă, însă, pe campioană, să revină pentru a mai conduce o dată echipajul feminin de 8+1.
În vârstă de 35 de ani, Elisabeta Lipă a fost purtătoarea drapelului delegaţiei României în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Sydney, în 2000. Cea de-a XXVII-a ediţie a Olimpiadei a reprezentat cea de-a cincea participare a canotoarei românce la Jocuri, performanţă desăvârşită de apărarea titlului olimpic obţinut în urmă cu patru ani la Atlanta.
Pentru rezultatele deosebite pe care le-a obţinut, Federaţia Internaţională de Canotaj Academic i-a atribuit în anul 2000 titlul de "Canotoarea Secolului XX". De asemenea, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a decorat-o cu "Colanul de Aur" pentru cariera sa de excepţie. Tot în 2000, pe 1 iunie, la Lucerna, în Elveţia, Elisabeta Lipă a primit medalia "Thomas Keller", cea mai înaltă distincţie din canotaj.
În urma succesului din Australia, Elisabeta a anunţat că se retrage pentru a îi putea acorda fiului său toată atenţia şi pentru a se concentra asupra carierei în cadrul Minsterului de Interne.
Pe lângă sportivele care au evoluat alături de ea sau cele care sunt inspirate de performanţele ei, Elisabeta Lipă a fost respectată şi temută de toate adversarele sale. "Când te confrunţi cu o sportivă de talia Elisabetei Lipă, ai un impuls în plus pentru a obţine victoria" spunea canotoarea olandeză Ester Workel. "Este o cursă, în cele din urmă, şi îţi doreşti să o câştigi, dar am doar respect pentru ea", mai spunea Workel.
Apropierea Olimpiadei de la Atena din 2004 a dat suflu zvonurilor conform cărora multipla campioană română ar putea să ia o pauză de la cariera din cadrul Poliţiei şi de la creşterea fiului său de şase ani şi să revină în lotul feminin de canotaj pentru a încerca obţinerea unei noi medalii.
Mai mult decât atât, Lipă nu numai că a revenit în activitatea competiţională, ci a convins şi alte sportive ca Doina Ignat sau Liliana Gafencu să refacă cea mai mare parte din nucleul echipajului de 8+1 care a câştigat ultimele două medalii olimpice.
Grupului de veterane li s-au alăturat Rodica Florea, Viorica Susanu, Aurica Barascu, Ioana Papuc, Georgeta Damian şi Elena Georgescu pentru a apăra pentru a doua oară consecutiv titlul olimpic la 8+1 feminin. Misiunea nu avea să fie uşoară, în etapa de calificare, echipajul românesc a făcut o cursă demnă de record mondial, dar a fost depăşit de echipa Statelor Unite, care a oprit cronometrul la 5 minute şi 56,55 secunde.
România a dominat cea de-a doua cursă de calificare, reuşind să acceadă în finală fără mari probleme, stabilind o posibilă revanşă în faţa Statelor Unite. În cursa care a contat pentru medalii, însă, România şi-a învins adversarele fără drept de apel, încheind la aproape două secunde înaintea americancelor.
Vorbind despre revenirea la cel mai înalt nivel al competiţiei, Lipă a declarat că aceasta a fost cea mai dificilă şi că urmează să se odihnească. "Am dovedit lumii că atunci când eşti determinat să concurezi, o poţi face şi după 40 de ani", a declarat Elisabeta, ameninţându-i, parcă, pe cei care se bucurau de retragerea ei din competiţie.
Căsătorită şi mamă a unui copil, Elisabeta Lipă a absolvit cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi pe cele ale Colegiului Naţional de Apărare, specializându-se totodată în managementul activităţilor sportive şi dreptului muncii. În anul 2009, a obţinut titlul de Doctor în educaţie fizică şi sport.
Experienţa deosebită în domeniul competiţional şi al sportului de performanţă, în general, precum şi studiile în domeniul managementului activităţii sportive, o recomandă pe Elisabeta Lipă ca pe un foarte bun manager de club sportiv, calitate necesară pentru a putea asigura conducerea unui club de anvergura lui Dinamo Bucureşti, în curtea căruia se regăsesc peste 20 de discipline sportive şi un număr de peste 1.000 sportivi legitimaţi.
"Sportul este viaţa mea. Prin sport, eu m-am realizat. Sportul m-a format, sportul m-a educat, sportul mi-a dat ceea ce am şi ceea ce sunt la ora actuală", declara în urmă cu câţiva ani multipla campioană.