Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Elevii români, campioni la analfabetism digital | Avertismentul psihologilor şi sociologilor

Elevii români, campioni la analfabetism digital | Avertismentul psihologilor şi sociologilor

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:11 06 Mai 2024 Modificat la 19:11 06 Mai 2024

86% dintre elevi folosesc zilnic telefonul mobil, iar peste 70% intră în fiecare zi pe internet. Accesarea rețelelor de socializare sau a jocurilor online nu este tot una cu competenţele digitale. Statisticile europene arată că prea puţini şcolari din România ştiu să redacteze un text în Word, să folosească un tabel în Excel sau să trimită un e-mail. Unul dintre motive este că, în ţara noastră, se studiază Informatica abia din clasa a V-a. 

"Modul în care se întâmplă educația acum nu reflectă realitatea socială. Copiii au acces la tablete, laptopuri si telefoane, dar le folosesc în alt scop, nu sunt direcționați cum trebuie. Nu știu să folosească Excel, de exemplu care ţi-ar folosi să faci nişte calcule matematice.", spune Ciprian Necula, sociolog. 

Peste 10% dintre copiii care au acasă acces la internet folosesc excesiv reţelele de socializare şi jocurile online, fără să înveţe lucruri utile sau educative. Abia după vârsta de 11 ani, când încep să studieze Informatica la şcoală, mai deprind competenţe digitale.

"Au fost situații în care oamenii au ajuns să se ducă la spital pentru ca au citit cine știe ce pe internet şi s-au identificat cu cine știe ce simptome. D-aia competențele digitale ar fi necesar să fie şi despre asta, despre cum să înveți să descerni informația şi  unde să iți cauți informația în medii sigure", spune Maria Coman, psiholog. 

Mai grav, încă există şcoli unde elevii nu au nici calculatoare, nici internet.

"Pe de altă parte se reclamă şi o programă ușor învechită. A fost şi în presa un caz când copiii erau trimiși, la o problema de informatica, la ceea ce se întâmplă în urma cu 20 de ani, ceea ce nu e în regulă", spune Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Părinților.

În schimb, în alte state europene, şcolarii deja folosesc tehnici de învăţare de ultimă generaţie. În Finlanda, Portugalia sau Estonia, profesorii utilizează metoda experimentală 9D.

"Când îţi pui nişte mănuşi în mână, îţi pui nişte ochelari şi ai lecția despre Himalaya. Vezi muntele ală, poti sa îl atingi, simți chestii. E senzorială învăţarea. Foarte mulţi profesori de la noi nu ştiu să folosească ei metodele digitale", mai spune Ciprian Necula, sociolog. 

 "Profesioniști pe acest domeniu nu vin in sistemul educational, nici la 5.000 - 6.000, cât primește acum un profesor cu grad didactic maxim", mai spune Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Părinților.

Deşi suntem ţara cu unul dintre cele mai bune niveluri de acces la internet din lume, elevii români au competențe digitale foarte scăzute. Aceştia studiază informatică abia din clasa a cincea, în timp ce în alte 25 de state europene este materie obligatorie încă din cursul primar.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole