„Am reuşit să câştigăm cu multă muncă, mult efort. De-a lungul sezonului am fost la mai multe competiţii şi ne-am afirmat suficient de mult cât să fim invitaţi în America la campionatul internaţional, unde alături de nişte prieteni de acolo şi cealaltă echipa noastră să obţinem un nou punctaj record şi să-l câştigăm.”, a transmis Udriş Dimitrie, unul dintre elevi, portivit Digi24.
La rândul său, Victor Bogdan Ungureanu, elev a explicat: „Special la aceşti roboţi bănuiesc că e designul mai bun decât la alte echipe şi cred că ajută asta în competiţie. Aceşti roboţi sunt folosiţi pentru luarea unor covrigi de pe teren, trebuie să-i luaţi şi după îi aruncă într-un gol pe teren.”
Din 1989, de când se desfăşoară Campionatul de Robotică, nu a câştigat nicio altă echipă din afara Statelor Unite ale Americii.
„A fost o luptă foarte grea, am avut de bătut cele mai bune echipe americane, ne-am ţinut promisiunea. A fost o competiţie foarte intensă, am avut un ajutor nesperat din partea comunităţii din Chicago.”, a transmis Ionuţ Panea, antrenorul echipei României de Robotică Autovortex.
Din echipa României au făcut parte următorii elevi de liceu: Cudrici Dimitrie Sebastian – Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Cezar Andrei Dunuţă – Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, Brînzan Victor – Şcoala Britanică din Bucureşti, Radu Andrei Laurenţiu – Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti, Grec Carina Gabriela – Colegiul Naţional „Şcoala Centrală” din Bucureşti, Amariei Claudia Catrinel – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti, Vasile Theodor Adrian – Colegiul Naţional „Mihai Neculce” din Bucureşti, Iacob Ana Maria – Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Caraenache Ştefan – Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti, Ungureanu Radu – Colegiul Tehnic „Petru Maior” din Bucureşti, Milea Răzvan Iacob – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti, Ungureanu Victor Bogdan – Liceul Cronos din Bucureşti, Rusu Luca – Şcoala Americană din Voluntari, Vişoiu Mihnea – Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Melnic Mihai – Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Iaşi.
România, medaliată cu aur la robotică la campionatul internațional din Rusia. Mentor: ”Au avut parte și de atacuri cibernetice din partea celorlalți participanți”
Echipa Autovortex a câştigat medalia de aur la Campionatul Internațional de Robotică „FTC Russia 2021”, din luna mai.
Zeci de elevi de liceu își petrec majoritatea timpului liber într-un laborator din cadrul Universității Politehnica din Capitală. Unii se ocupa de partea de mecanică, alții de design și programare, iar produsul final este un robot cu care se înscriu la competiții naționale și internaționale.
Elevii își propun mereu să aducă tricolorul pe primul loc și reușesc acest lucru. Au obținut premiului I şi medaliile de aur la Campionatul Internaţional de Robotică "FTC Russia 2021”.
Echipa românească a fost mult mai mică decât celelalte echipe concurente, spune Andrei Dunuță, membru AutoVortex:
”O experiență stresantă, eram 7 oameni având grijă de 2 roboți, pe acolo erau echipe unde 10-15 dădăceau unul singur. Dar a fost frumos momentul final cand am vazut punctajul, am vazut ca i-am bătut.”
„Doar 6 copii curajoși au reușit să vină cu mine, a trebuit sa închiriem o mașină, să mergem până în Chișinău, de acolo să zburăm până în Moscova, din Moscova să luăm altă mașină, multă oboseală. Într-un meci au avut parte și de atacuri cibernetice din partea celorlalți participanți, iar unul dintre roboti nu a funcționat. Dar ei tot au câştigat.”, a povestit pentru Antena 3 mentorul echipei, Ioniț Panea.
În ultimii ani, AutoVortex a obținut doar medalii de aur în Rusia, iar autorităție de acolo "au uitat" sa elibereze aprobările necesare pentru tinerii români. Aceștia au găsit sprijin în Ministerul de Externe, care le-a oferit pașapoarte diplomatice.