Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Reacţia elevilor la scenariile noului an şcolar: "Lipsa de direcție va debusola crunt părinţii şi profesorii"

Reacţia elevilor la scenariile noului an şcolar: "Lipsa de direcție va debusola crunt părinţii şi profesorii"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:47 30 Aug 2021 Modificat la 18:51 30 Aug 2021

Scenariile şi regulile sanitare nu au fost stabilite încă, iar ghidurile metodologice nu au fost publicate. Autorităţile stabilesc în aceste zile ultimele detalii. În acest context, elevii trag un semnal de alarmă şi spun că multe şcoli nu vor fi pregătite la timp pentru deschidere.

Festivitățile din prima zi de școală se vor organiza în acest an cu respectarea măsurilor de protecție. Acestea pot avea o durată de cel mult o ora și jumătate, iar masca de protecție va fi obligatorie și în exterior. Chiar dacă voci din ministerul Educației susțin ca nu înțeleg obligativitatea purtării măștilor medicinale și interzicerea celor textile, Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că acestea vor fi furnizate de Ministerul Sănătății și de autoritățile locale.

„Există stocuri suficiente de măști de protecție, există câteva milioane de măști de protecție în rezerva de stat, gestionată de departamentul de situații de urgență, există la Ministerul Sănătății, există la autorități locale. Pe de altă parte am anunțat o interogare în tot sistemul de educație, către toate inspectoratele județene pentru a ne spune ce stocuri de măști au.

"Masca, obligatorie şi la exterior în prima zi de şcoală”

Și Ministerul Educației s-a implicat, a semnat contracte de donație și sponsorizare în beneficiul inspectoratelor școlare acolo unde stocurile au fost mai reduse, iar astăzi în ședința de Guvern va fi promovată o reglementare prin care autoritățile locale vor pune la dispoziția școlilor măști de protecție. Există stocuri, știm exact pe fiecare județ. Acestea vor fi puse la dispoziția școlilor pentru asigurarea protecției sanitare, pentru elevi și pentru cadrele didactice”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Elevii atrag atenția, din nou, asupra incertitudinii care încă există în privința noilor condiții de începere a școlii. Aceștia își doreau ca autoritățile să anunţe masurile cu cel puţin o luna înainte, astfel încât școlile să se poată pregăti pentru deschidere.

„Aceasta libertate şi lipsa de direcție, perspectiva a școlilor va debusola crunt atât elevii cat şi părintii şi mai cu seamă domnii profesori când vine vorba de integritatea actului de predare şi evaluare. În ceea ce privește scenariile ne dorim libertate pentru unităţile de învăţământ atunci când vine vorba de decizii", a spus Cătălina Ifrim, secretar executiv Consiliul Naţional al Elevilor.

Elevii sunt de părere că metoda hibrid de predare nu este eficientă

„Transmisiunile pe cale digitală pentru elevul care stătea acasă de vreme ce profesorul era în sala erau de multe ori precare", a mai completat Cătălina Ifrim, secretar executiv Consiliul Naţional al Elevilor.

Iar profesorii își doresc ore cu prezența fizică indiferent de rata de incidența din localități.

„Nimic nu e mai frumos decât să îi vezi pe copii lângă tine, sa lucrezi cu copii alături, să îi ai alături de tine în sala de clasă. Având în vedere că foarte multe familii şi cadre didactice s-au vaccinat cred ca vom putea face fata acestui nou val", a spus Greta Şerban, profesor.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole