Antena 3 CNN Actualitate Încă șase elevi și o profesoară au fost confirmați pozitiv cu coronavirus în Capitală

Încă șase elevi și o profesoară au fost confirmați pozitiv cu coronavirus în Capitală

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 12:40 11 Feb 2021 Modificat la 12:40 11 Feb 2021

Update 12:40. Alți doi elevi au fost confirmați pozitiv cu coronavirus la Școala 56 din Capitală, și unul la Grădinița 280. 

Trei elevi și o pofesoară confirmați pozitiv cu coronavirus în sectorul 4

După ce, în această dimineață, a apărut informația potrivit căreia o elevă de la Școala „Sf. Andrei” din Capitală a fost confirmată pozivit cu coronavirus, încă 3 copii și un cadru didactic au avut teste pozitive pentru SARS CoV-2. 

Este vorba despre 3 elevi din Sectorul 4 al Capitalei. Unul învață în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 190, un altul e în clasa I la Școala Gimnazială nr. 113, iar al treilea e elev de clasa a III-a la Școala Gimnazială nr. 79. 

Și un profesor a fost confirmat cu COVID-19, la Școala Gimnazială nr.129.

În unitățile de învățământ unde sunt copii cu COVID-19, cursurile se vor suspenda conform noului ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

În privința cazului în care a fost confirmat un profesor, prevederile legale în vigoare arată că ”la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB și care în urma anchetei epidemiologice va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ.

Primul elev infectat cu coronavirus după redeschiderea școlilor

O elevă de la o școală din sectorul 6 al Capitalei a fost confirmată, joi, cu COVID-19, acesta fiind primul caz de la reluarea cursurilor în mod fizic.

Potrivit surselor Antena 3, este vorba despre o elevă din clasa a doua, de la Școala „Sf. Andrei” din Capitală, aceasta fiind confirmată cu noul virus la doar patru zile după reluarea cursurilor în mod fizic.

Cursurile s-au reluat în mod fizic luni, în 8 februarie, însă tot luni, după ce s-a întors de la școală, fetița a aflat că bunica ei este bolnavă. Astfel, eleva nu a mai venit la școală încă de marți, iar părinții elevilor din clasa respectiva au fost anunțați sa nu-i mai aducă la școală.

Din primele informații, eleva se simte bine, însă, conform protocolului, clasa a fost suspendată și va fi dezinfectată. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că, în urma anchetei epidemiologice, nu au mai fost depistați și alți colegi ai fetei cu noul coronavirus.

Cu toate acestea,  părinții elevilor de la celalte clase sunt îngrijorați, spun că se tem să-și mai aducă copiii la școală și cer ca toate cursurile să se desfășoare online. De asemenea, aceștia susțin că elevii învață într-o sală de sport nearesită. 

Potrivit ultimelor reglementări, colegii elevei (elevii din clasă, elevii din alte clase cu care elevul confirmat a venit în contact direct) care au consimtământ semnat, inclusiv cei asimptomatici, trebuiau testați utilizând teste antigenice rapide. Din păcate însă, niciun părinte nu și-a exprimat acordul semnat pentru testare. 

Testați vor și profesorii de la clasă (profesorul/profesorii care au predat la clasă în ziua confirmării cazului și cu 2 zile anterior confirmării acestuia), care doresc.

Sorin Cîmpeanu: Lucrurile nu sunt scăpate de sub control

"Monitorizăm atent deschiderea şcolilor şi, fără doar şi poate, din păcate apar situaţii de cazuri confirmate în rândul elevilor, în rândul profesorilor. Şi trebuie să veghem la respectarea regulilor din prevederile ordinului de ministru, pentru că prevenirea riscului de îmbolnăvire este prioritară. Lucrurile nu sunt scăpate de sub control, sigur că în primele două zile situaţia a fost mult mai bună.

Aş vrea să fac o paranteză: apar, ţinând cont de perioada de incubaţie, probleme tocmai din cauza să spunem unei anumite lipse de responsabilitate. Pentru că cei care apar acum în şcoli, cu cazuri de îmbolnăviri, infectarea s-a produs în urmă cu ceva timp. Caz în care un pic mai multă atenţie la trimiterea elevilor în colectivitate este o recomandare foarte puternică.

Riscul de a avea situaţii grave printre elevi, din fericire, este mic şi foarte mic. Însă riscul de transmitere către cei din familii care pot avea vulnerabilităţi este un risc foarte important. Deci trebuie gestionate toate aceste lucruri", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu în timpul unei conferințe de presă. 

Etichete: elev coronavirus
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole