Antena 3 CNN Actualitate Justiție Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”

2 minute de citit Publicat la 17:00 28 Mar 2017 Modificat la 17:00 28 Mar 2017

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute". Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o, marţi, pe Elena Udrea pentru trei infracţiuni de luare de mită la cinci, patru şi respectiv şase ani de închisoare, iar pentru abuz în serviciu, fostul ministru al Turismului a primit o condamnare tot de şase ani de închisoare, pedepsele fiind contopite, în final instanţa dispunând şase ani de închisoare cu executare pentru Elena Udrea. Aceasta a fost achitată pentru infracţiunea de tentativă de folosire de declaraţii false sau incomplete.

Ana Maria Topoliceanu, care este şi ea judecată în acest dosar, a fost condamnată la 3 ani cu suspendare pentru luare de mită cu un termen de supraveghere de cinci ani.

Consilierul Ştefan Lungu a fost condamnat la 1 şi 6 luni cu suspendare, iar Tudor Breazu, la 3 ani cu executare.

Ion Ariton a fost achitat.

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul "Gala Bute" la cinci ani de închisoare cu executare.

Vedeți aici LISTA COMPLETĂ a condamnărilor în dosarul „Gala Bute”

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au dat astăzi sentința în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea este acuzată, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

La ultimul termen, din 1 martie, procurorul de ședință a cerut pedepse cu executare spre maximum și în limitele prevăzute de lege pentru Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Ștefan Lungu.

Citiți și: Reacția lui Cătălin Tolontan, după condamnarea Elenei Udrea

În schimb, pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă, procurorii au cerut pedepse cu executare, dar reduse cu o treime, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția.

Udrea a spus, la ieșirea din sala de judecată, că nu a avut nicio ezitare în declarații de când a început această "nebunie". Hotărârea nu va fi definitivă, ci va putea fi atacată de procurorii DNA sau de către inculpaţi la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

De ce este acuzată Elena Udrea

Elena Udrea este acuzată și de tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja și ar fi determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului.

Elena Udrea a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului și ar fi participat la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către Ministerul Dezvoltării Regionale în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

21 de ani cu executare au cerut procurorii în dosarul „Gala Bute”.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte 7 persoane, printre care şi fostul ministru al Economiei, Ion Ariton şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Citiți și:

Mugur Ciuvică, după condamnarea lui Udrea: E schema construită de Băsescu, ca să-și bage adversarii la pușcărie

Bogdan Chirieac: Cred că doamna Udrea va contraataca. Va povesti multe din ”epoca Băsescu”

 

 

 

 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole