”O vreme a extremelor meteorologice, în continuare, în săptămâna care urmează. La acest sfârșit de săptămână discutăm de valori de temperaturi la nivelul maximelor apropiate de normele specifice datei din calendar, 14...19 grade, minime între 2..10 grade, posibil mai coborâte în zonele depresionare din estul Transilvaniei.
Vor fi ploi în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali, de Curbură, dar și în zonele submontane aferente. La altitudini mai mari de 1800 m, vorbim și de posibilitatea să consemnăm precipitații mixte.
Și în săptămâna care va urma, mai ales de luni, vorbim de o vreme în general instabilă, cu valori de temperaturi cu maxime între 13 până la 20 grade, și posibilitatea să avem averse în cea mai mare parte a țării.
De altfel, și actualizarea estimărilor pentru intervalul 24 aprilie-22 mai indică o probabilitate foarte mare ca regimul de precipitații să fie excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în partea de sud-est a țării”, a explicat Elena Mateescu, director ANM, în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Citește și: Revine frigul în România! Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
De asemenea, meteorologul a spus cum va fi vremea și în minivacanța de 1 mai.
”Într-adevăr ne așteptăm ca din punct de vedere termic valorile la nivelul maximelor să se situeze între 13 până la 20 grade, cu 16...17 grade în zona litoralului, 17 grade în zona Capitalei.
Minimele pe parcursul nopții de duminică spre luni, 1 Mai, de asemenea pozitive în cea mai mare parte a țării și posibile ploi locale, cu o probabilitate mai mare în special în zona montană”, a mai spus directorul ANM.
Ploile se extind! Meteorologul Alina Șerban: ”Se răcește în toate zonele!”
Joi, meteorologul Alina Șerban e explicat că vremea se schimbă radical și se face frig în toată țara.
”Din păcate nu putem spune că scăpăm de ploi nici astăzi, nici în următoarele zile. Ne vom afla și în acest weekend sub influența unui ciclon centrat în zona Mării Negre care va determina apariția averselor în partea de sud, de centru, de est a teritoriului și pe arii mai restrânse în rest.
Este foarte probabil să mai vedem și descărcări electrice în condițiile în care masa de aer se menține aproximativ aceeași, astfel încât temperaturile vor fi apropiate de un normal al perioadei. Maximele, de la 12...13 grade la cel mult 17...18 grade, posibil mai ridicate de atât, 20...21 de grade în partea de sud a teritoriului. Cel mai probabil, luni ar putea fi mai cald în acele zone.
De săptămâna următoare, un front atmosferic va traversa teritoriul țării noastre de la vest către est și va determina precipitații pe arii mai restrânse, ceva mai organizate, sub formă de ploi și cantități mai însemnate de apă iar în zonele montane precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare în condițiile în care sunt semnale, la momentul acesta, că de marți s-ar răci în toate zonele, astfel încât temperaturile foarte probabil să fie mai scăzute decât în mod normal în a avea la această dată. Vorbim de maxime de la 7...8 grade, până la cel mult 15...16 grade.
Și în zona capitalei va ploua din când în când, și la momentul acesta plouă, și în următoarele zile vom avea perioade cu ploaie, cu temperaturi ușor variabile, apropiate însă de un normal al perioadei, 15...16 chiar 18 grade. Poate puțin mai cald luni, undeva la 20...21 de grade în zona capitalei, la amiază.
De marți însă se va răci și în capitală, vorbim de temperaturi poate mai scăzute decât în mod normal a avea la această dată, undeva la 14...15 grade cel mult, vorbind de maxime. Temperaturile minime oricum vor fi pozitive cam în toate regiunile iar vântul va mai prezenta intensificări în partea de est a teritoriului în mod deosebit și poate chiar și în timpul averselor pe aici, pe colo”, a explicat meteorologul Alina Șerban la Antena 3 CNN.