Antena 3 CNN Externe El Nino a murit, trăiască La Nina: fenomenul va aduce o răcire atmosferică și precipitații, dar nu va stopa încălzirea globală

El Nino a murit, trăiască La Nina: fenomenul va aduce o răcire atmosferică și precipitații, dar nu va stopa încălzirea globală

de Adrian Iclozan    |   

Un fenomen planetar cu efect de răcire atmosferică se va produce până la sfârșitul acestui an cu o probabilitate de 60%, anunță Agerpres, care citează Organizația Meteorologică Mondială, OMM.

Este vorba despre La Nina, care nu va împiedica, însă, continuarea fenomenului de încălzirea globală, a adăugat sursa citată.

La Nina se produce ca urmare a scăderii temperaturilor de la suprafața Oceanului Pacific în anumite zone. Fenomenul este adesea însoțit de modificări ale tiparelor de vânt, presiune atmosferică și precipitații.

Durata noului episod La Nina nu poate fi estimată deocamdată, ciclurile sale depinzând, de obicei, de perioada din an în care se formează şi de interacțiunea cu alți factori climatici.

Specialiștii prognozează, însă, că noul episod va avea o intensitate slabă.

Ultimul episod La Nina s-a întins pe durata a trei ani, între 2020 și 2023.

Cu toată întinderea sa considerabilă în timp, fenomenul nu a contracarat tendința generală de creștere a temperaturilor globale. Drept dovadă este și faptul că ultimii nouă ani au fost cei mai calzi de la începutul înregistrărilor meteorologice.

La Nina nu va opri încălzirea globală, dar ar putea aduce precipitații bogate

Șefa OMM, Celeste Saulo, a reamintit că, începând din iunie 2023, a fost înregistrată o serie prelungită de temperaturi excepționale la suprafața uscatului şi a mării.

"Chiar dacă se formează un episod La Nina și acest lucru exercită un efect de răcire pe termen scurt, el nu va inversa tendința pe termen lung de creștere a temperaturilor globale, ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă", a explicat Saul.

Potrivit OMM, fenomenul La Nina ar putea fi însoțit de cantități de precipitații peste valorile medii în nordul Americii de Sud şi, de asemenea, în America Centrală, Caraibe, în nordul Cornului Africii și în regiunea Sahel, precum și în regiuni din Asia de Sud-Vest și din Asia de Sud-Est (Indonezia, Malaezia, Filipine).

Specialiștii au exclus posibilitatea apariției unui nou fenomen El Nino, care s-a manifestat intens de la începutul lui 2023 până la jumătatea acestui an, devenind unul dintre cele mai puternice cinci fenomene de acest tip înregistrate vreodată.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile