Antena 3 CNN Life Oameni El este Marius, bucătar-șef în singurul restaurant cu mâncare japoneză din Delta Dunării: "Este o bucătărie care nu prea merge schimbată"

El este Marius, bucătar-șef în singurul restaurant cu mâncare japoneză din Delta Dunării: "Este o bucătărie care nu prea merge schimbată"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:15 16 Mar 2024 Modificat la 19:15 16 Mar 2024

De altfel, mâncarea japoneză nu este doar savuroasă, ci și una dintre cele mai sănătoase din lume. Ingredientele folosite în bucătăriile japoneze sunt bogate în Omega-3 și acizi grași, iar dulciurile lipsesc aproape cu desăvârșire.

Am trecut pragul singurului restaurant japonez din Delta Dunării pentru a fura câteva dintre secretele legendarei bucătării japoneze. 

Poporul japonez ştie secretul "până la adânci bătrâneţi". Oamenii de pe insulă deţin recordul pentru cea mai mare speranţă de viaţă din lume. Dar cum reușesc?

Cel mai probabil secretul stă in mâncarea sănătoasă. Peştele, orezul, o mulțime de legume, ceai verde și dulciuri aproape deloc.

Bucătăria Japoneză a ajuns la Crișan, secretul tinereții fără bătrânețe

Marius Dumitrache este bucatar chef în restaurantul cu specific japonez din Delta Dunării. Iubește simplitatea și disciplina japoneză, principii de la care nu se abate niciodată atunci când se află în bucătăria restaurantului pe care îl conduce.

"Bucătăria japoneza este o bucătărie care nu prea merge schimbată. Japonezii merg pe un principiu Daca ceva merge bine, nu-l schimba", spune Marius Dumitrache, bucătar-chef restaurant japonez

Mâncarea nu este doar mâncare, mâncatul este un ritual: sunt atenți la porția servită şi la modul în care este servită. În plus, își fac timp pentru a savura aroma mâncării. Iar asta le povestește Marius și celor care trec pragul restaurantului.

Tihna este extrem de importantă pentru japonezi atunci când servesc prânzul sau cina. Majoritatea produselor pe care Marius le folosește în bucătărie sunt aduse din Țara Soarelui Răsare. 

"Avem celebra vita wagyu, care este adusa dintr-o provincie din Japonia, este cea mai fragedă carne din lume. Avem ca şi reprezentativ pentru restaurantul nostru avem anghila fumata cu ficat de gașcă", mai spune Marius Dumirache.

Condimentele sunt aduse din Japonia.

Ne-am mutat în bucătăria exterioară a resortului pentru a pregăti un prânz japonez, cerut de doi tineri veniți pentru prima dată în restaurantul japonez al resortului. 

"Este orez special pentru sushi. Pentru ca el trebuie copt la un anumit timp si trebuie copt în așa fel încât să rămână un pic lipicios. Presându-l aşa îl facem crispy şi ne ajuta să-l amestecăm cu legumele şi să-l folosim bob cu bob. Am copt legumele pe grătar. Am folosit sos de soia. Folosim iarăși ingredientul minune: untul cu usturoi , incorporam totul", spune Marius în timp ce ne explică cum prepară o reţetă delicioasă.

Urmând stilul japonez, masa nu e un ospăț zgomotos, ci un spațiu restrâs, liniștit și simplu. Fără doar și poate, bucătăria japoneză este plină de enigme datorită ingredientelor care se folosesc. Japonezii consideră că în bucătărie trebuie să te folosești de toate cele 5 elemente pentru a crea o masă savuroasă și sănătosă: Gomi, definit prin cele 5 gusturi, gokan: cele 5 simțuri, goshiki:cele 5 culori și goho care presupune cele 5 moduri de a găti.

Poate ca și aici se ascunde unul dintre secretele unei bucătării care îi face pe locuitorii Japonei sa aibă  o viață lungă și un aspect întinerit.

Citește mai multe din Oameni
» Citește mai multe din Oameni
TOP articole