Antena 3 CNN Actualitate Locale "Fiecare copil de aici are povestea lui" | El este Dacian, pugilistul care antrenează pro bono zeci de tineri, pentru a-i ajuta să scape de vicii şi probleme de comportament

"Fiecare copil de aici are povestea lui" | El este Dacian, pugilistul care antrenează pro bono zeci de tineri, pentru a-i ajuta să scape de vicii şi probleme de comportament

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 21:51 15 Mar 2024 Modificat la 21:51 15 Mar 2024

Dacian Chişvasi a decis să-şi folosească sala de box pentru a-i sprijini pe tinerii din Oradea să-şi urmeze pasiunea pentru box, iar prin acest sport să le dezvolte unele din cele mai importante abilitați necesare în viaţa de adult: disciplina şi responsabilitatea. 

Fost sportiv de box şi MMA, orădeanul lucrează de câţiva ani la secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean. Fiind conştient de provocările la care sunt expuşi copii şi adolescenții în România, pugilistul a decis să le arate prin box cum se pot ţine departe de vicii, cum să-şi gestioneze emoțiile de furie, frustrare sau lipsa stimei de sine.

Datorită lui, mulţi tineri au reuşit să scape de dependența droguri sau alte vicii periculoase şi s-au întors la şcoală pentru a-şi continua studiile.Astfel, orădeanul pregătește pro bono săptămânal adolescenți şi tineri din oraş cu care se mândrește la fiecare competiție de box.

"Fiecare copil e diferit. Câţiva provin din familii iubitoare, care-i susţin, alţii din medii în care părinţii se ceartă, fără posibilități financiare şi cu prea puține visuri... Eu am încercat să-i înţeleg, dar şi să le schimb comportamentul impulsiv, explicându-le că asta nu-i va ajuta, ci doar le va întuneca mintea", povestește Dacian, potrivit ebihoreanul.ro.

La sala de box a lui Dacian Chişvasi, tinerii sunt îndemnați să respecte o serie de reguli stricte, printre care "Păstrăm curăţenia" şi "Vorbim politicos". Cei care nu respectă regulamentul pe perioada șederii în sala de box, vor primi "concediu". 

"Mă interesez de absenţele de la şcoală, de note, de relaţia cu familia. Le spun că, dacă vor să facă box, trebuie să fie într-un echilibru. Nu pot să facă performanță dacă iau droguri. Dacă-i prind că mă mint, că mai consumă, că sunt conflictuali sau că nu merg la şcoală, le dau "concediu", adică nu le permit să vină decât dacă vor să se schimbe. Îi primesc mereu cu braţele deschise, dar numai dacă sunt pregătiţi", mai spune Dacian. 

Astfel prin demersul său notabil în societatea de astăzi Dacian le oferă o speranță tinerilor că pot trăi o viaţă sănătoasă cu responsabilitate şi sens. 

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole