România cumpără tot mai mult gaz din import, ca efect al ordonanţei de urgenţă 114/2018, prin care companiile din energie sunt obligate să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri, spun specialiştii din industrie. Companiile din energie simt nevoia să înmagazineze mai mult gaz pe fondul unei scăderi a producţie de gaz românesc.
"În ceea ce priveşte importurile... am menţionat mai devreme că avem o săcădere a producţiei de gaz de 8% anul acesta, ceea ce înseamnă o reducere în aprovizionare. Cererea este însă stabilă. Deci avem o producţie de gaz mai mică cu 8% la OMV Petrom şi o creştere a gazului înmagazinat, o creştere destul de importantă înregistrată în primele şase luni, faţă de aceeaşi perioadă a anul trecut. Ca efect, asta înseamnă că trebuie să importăm mai mult gaz ca anul trecut, că să compensăm necesarul de gaz înmagazinat şi producţia mai scăzută de gaz", a spus Franck Neel, responsabil Downstream Gas OMV Petrom.
Importurile masive sunt confirmate şi de datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit sursei citate.
"Ca să descriem ce am văzut în prima partea a acestui an: o scădere a producţiei naţionale de gaz, importuri de gaz mai mari, preţuri mai mari la gaz şi o conectivitatea scăzută cu pieţele europene. În acest context proiectul Neptun Deep este o necesitate pentru România pentru a asigura energia pentru viitorul acestei ţări", a spus Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom.
Gazul de import nu este neaparat mai scump decât cel românesc. Dacă acesta provine din pieţele din Europa de Vest, poate fi chiar mai ieftin, spre deosebire de cel care vine pe ruta Ucraina, spun specialiştii. Spre exemplu, preţul mediu al gazelor de import în luna mai 2019 a fost de 89 de lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), potrivit cotaţiilor Bursei Române de Mărfuri.
Companiile din energie nu au reuşit să scape de taxa de 2% pe cifra de afaceri, impusă prin ordonanţa de urgenţă 114, cum s-a întâmplat în sectorul telecomunicaţiilor. OMV Petrom, unul dintre cei mai mari jucători din energie, a anunţat că a început deja să plătească sumele cerute de stat.
"Contribuţia financiară de 2% trebuie plătită de către noi. Nu ştim şi nu avem cunoştinţe să fie niciun fel de proiect în sensul modificării acestei până la acest moment. Plătim tot ceea ce trebuie să plătim când vine vorba de taxe şi impozite, deci, da, o sa plătim. Se plăteşte trimestrial. De fapt, am făcut o plată deja. Nu vrem să facem alte comentarii referitoare la alte industrii. Cât timp ne cere legislaţia să plătim, o să plătim", a spus Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom.
Ordonanţa de urgenţă 114/2018 a fost adoptată la sfârşitul anului trecut şi prevedea noi obligaţii fiscale pentru companiile din energie, telecomunicaţii, bănci şi din industria jocurilor de noroc.