Antena 3 CNN Actualitate Locale Efectele dramatice ale secetei: Oamenii dintr-o comună din Buzău primesc apă menajeră de la pompieri, iar apa potabilă o cumpără

Efectele dramatice ale secetei: Oamenii dintr-o comună din Buzău primesc apă menajeră de la pompieri, iar apa potabilă o cumpără

de Ioana Coman    |   

Efectele secetei din vara care tocmai a trecut sunt dramatice. În multe localităţi din ţară oamenii au rămas fără apă în fântâni, iar în lipsa unei reţele proprii singura lor speranţă stă în pompierii care vin periodic cu cisterna. Alţii merg kilometri întregi pentru a cumpăra, însă preţurile au atins noi recorduri: pentru un metru cub de apă oamenii scot din buzunar între 100 şi 150 de lei. 

Localitatea buzoiană Buda Crăciunești este situată la limita cu judeţul Prahova. Din cauza secetei, fântânile au secat, iar pentru mulţi localnici singura variantă este să aştepte ajutorul pompierilor.

Localnic: Mai sunt fântâni în pădure, se duc și mai aduc din alte sate, dar prost.

Localnic: Se duc în alte comune și iau apă potabilă pentru mâncare și tot ce trebuie.

Sorin Șerban, șef Seviciul Voluntar pentru Situații de Urgență: E a treia zi când aducem apă în satul Buda Crăciunești. În prima zi am adus trei mașini, adică 9 note. A doua zi a venit în sprijin și autospeciala de la Pătârlagele de 10 tone. De 50-60 de ani nu au fost aceste probleme în care efectiv a scăzut pânza freatică, fântânile nu mai au apă.

Loren Pascu, inspector şef ISU Buzău: Apa pe care o aducem este menajeră, nu este apă potabilă și este folosită în special pentru uz casnic. Săptămâna trecută tot la fel am mai adus într-una dintre zile 44 de tone.

Cei care îşi permit, merg să cumpere apă din Prahova, însă la preţuri extrem de mari. Un metru cub a ajuns să coste între 100 și 150 de lei.

Localnică: Am făcut trei fântâni și ne descurcăm foarte greu, dar dacă Dumnezeu nu ne mai dă apă din pământ, ce să facem?

Daniel Țiclea, prefectul judeţului Buzău: Am stat de vorbă cu oamenii de aici, cel puțin cinci gospodării am întâlnit și toți spun: domnule am bolnav, am bătrân de îngrijit la pat, lăsați-mi apă măcar pentru bolnav, să am cu ce să îl spăl. Sunt situații față de care statul român nu are voie să rămână în inacțiune.

Localitatea nu are o reţea de apă proprie. Un proiect în acest sens există, însă termenul de finalizare este anul 2027.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile