Antena 3 CNN Economic Biz News Efectele războiului: Un euro costă 5,35 lei la casele de schimb | Mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război

Efectele războiului: Un euro costă 5,35 lei la casele de schimb | Mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 14:33 05 Mar 2022 Modificat la 14:12 06 Mar 2022

S-au făcut tranzacţii record-ieri: au fost vânduţi şi 150.000 de euro într-o singură oră, susţin dealerii. În plus, la c asele de schimb, un euro a ajuns să se vândă cu 5,35 de lei.

"Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici. 

Peste această inflaţie care era s-a abătut acum şi această situaţie geo-politică foarte complicată. E chiar un fenomen cu care nu suntem obişnuiţi, generaţiile de azi nu am mai avut de-a face cu el.

Adrian Vasilescu: "E chiar un fenomen cu care nu suntem obişnuiţi"

De obicei, avem experienţă cam ce se întâmplă în criză. Cam fiecare criză a început cu retrageri de la bănci din diferite motive, cele mai mult din neînţelegere a fenomenului. 

Dacă este vorba de o depreciere a banilor în lumea asta, ei se depreciază oriunde ar fi, ori tinuţi în cazemate, ori ţinuţi afară. Şi la bancă se pot deprecia, pentru că inflaţia merge înainte.

Este firesc ca oamenii să se îngrijoreze, dar nu sunt în societatea noastră motive care să justifice vorbele despre panica financiară pe care le aud destul de des. 

Nu există o panică financiară în România la această oră şi nici nu este vreun motiv de panică financiară", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, sâmbătă, la Antena 3.

În schimb, "un fenomen care chiar mi se pare curios este că unii se grăbesc să schimbe lei în euro, să retragă şi depozite de euro de la bănci şi să plece în Grecia prin Bulgaria. 

Mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război 

Cum să iei banii cu tine şi să pleci în Grecia, când acolo îţi poţi scoate banii din bancomat", explică Adrian Vasilescu.

Întrebat care este mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război şi cursul mare de la casele de schimb, oficialul spune că trebuie să avem încredere în cursul oficial al băncii.

"Cursul de la casa de schimb nu are nicio semnificaţie. Banca Naţională dă cursul oficial, acolo ne uităm şi el ne arată că piaţa noastră valutară e stabilă", a explicat oficialul BNR.

Mircea Coşea: "România trebuie să treacă la economie de război, situaţia e gravă | Şi trebuie să ne înarmăm mai mult"

România ar trebui să treacă la o economie "de război" pentru că "situaţia este gravă", a spus analistul economic Mircea Coşea, duminică, la Antena 3, după ce FMI a tras un semnal de alarmă din cauza războiului din Ucraina.

Criza economică va avea un impact major şi asupra României, avertizează specialiştii. Aceştia spun că guvernul ar trebui să-şi schimbe abordarea şi să se concentreze pe luarea unor măsuri rapide şi concrete care vizează "economia de război".

Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm la noi în ţară în ce priveşte economia, specialistul nu a venit cu veşti bune.

"Ne aşteptăm la lucruri rele, e momentul să fim realişti, să aşteptăm din partea conducătorilor noştri şi al celor din sfera de opinie, de analiză la mai mult realism şi la eliminarea acestei griji exagerate de a nu crea panică", spune Coşea.

Citește mai multe din Biz News
» Citește mai multe din Biz News
TOP articole