Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Educaţie sănătoasă pentru gastronomie sustenabilă

Educaţie sănătoasă pentru gastronomie sustenabilă

de Georgiana Adam    |   

O treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosită. Ultimul raport ONU arată că o persoană aruncă 79 de kilograme de alimente pe an. O problemă globală care a cuprins şi România, unde peste 70% din restaurante se confruntă cu risipa alimentară. O soluţie pe termen lung pentru a combate această problemă este gastronomia sustenabilă, adică viitorul alimentaţiei. Carrefour România a intuit acest lucru şi alături de Fundaţia WorldSkills România a pus bazele proiectului ”Educație pentru Gastronomie Sustenabilă”.

Ștefan Urziceanu, Head of Corporate Social Responsibility, Carrefour România: ”Pentru noi este un pas important în promovarea unui stil de viață mai sănătos și mai responsabil față de mediu”.

Aproape 1200 de elevi din 28 de şcoli tehnice din România învață cum să gătească gustos, contribuind în același timp la reducerea risipei alimentare.

Profesor: ”O porție de produs finit... trebuie să avem în jur de 100-150 de grame și garnitura în jur de 250 de grame de cartofi”.

Proiectul are ca temă principală reducerea risipei alimentare și educația pentru gătit și consum responsabil, elevilor fiindu-le prezentate modurile de lucru din zona de gastronomie, managementul deșeurilor şi protecția mediului.

Ștefan Urziceanu, Head of Corporate Social Responsability, Carrefour România: ”Până în momentul de față, 30 de profesori din 28 de instituții de îvățământ din întreaga țară au fost instruiți să predea la clasă această nouă disciplină, în timp ce aproape 1200 de elevi deja participă la aceste cursuri”.

Doru și Dragoș sunt doi dintre elevii care s-au evidențiat în timpul cursului şi s-au calificat la Olimpiada Naţională WorldSkills de Bucătari, bazată pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Următorul pas este olimpiada internaţională care va avea loc în Franţa.

Doru Lucian Nasta, elev: ”Să gatesc sustenabil pentru mine înseamnă cât mai puțină risipă, reutilizarea alimentelor, dar și refolosirea lor în afara alimentelor, cum ar fi compostul”.

Dragoș Nicolae Bog, elev: ”Trebuie să încercăm să pierdem cât mai puțină mâncare. Am aruncat capul de la ridiche, pentru că nu-l mai puteam folosi, pe care-l vom folosi ca și compost”.

Comunităţile locale sunt susţinute de Carrefour România prin numeroase proiecte, cum este şi ,,Poftim Brânza Românească”. Programul aduce în atenția consumatorilor o selecție bogată de brânzeturi românești unice, maturate, fermentate și cu mucegai, toate create cu ingrediente locale de cea mai bună calitate.

Fiecare sortiment de brânză din cadrul programului ,,Poftim Brânza Românească” oferă clienților o experiență senzorială unică prin diversitatea gusturilor și tradițiilor locale specifice.

Astfel, compania reușește să se implice pe întregul lanț al sustenabilității, în fiecare verigă, de la producție şi susținerea fermierilor locali, până la comercializare și educarea populației în privința nutriției și a folosirii eficiente a resurselor pe care le avem. Sunt pași concreți în direcția tranziției către o alimentație sănătoasă, bazată pe produse curate, calitative și prietenoase cu mediul înconjurător.

  • Gastronomie sustenabilă în 28 de şcoli tehnice din România;
  • Elevi educaţi să evite risipa alimentară;
  • Retailerul și WorldSkills România își propun să dezvolte Centre de Excelenţă în domeniul gastronomiei sustenabile;
  • Scopul principal al acestor competiții este de a sublinia importanța meseriilor pentru societate;
  • Brânzeturi unice românești de la producători direct la consumatori.
Subiecte în articol: Dezvoltăm România Sustenabil
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?