Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Cinci români își pierd viața zilnic în accidente rutiere. Educația rutieră, soluția acestui fenomen îngrijorător

Cinci români își pierd viața zilnic în accidente rutiere. Educația rutieră, soluția acestui fenomen îngrijorător

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 14:59 02 Noi 2023 Modificat la 14:59 02 Noi 2023

Cu un impact major, însă de multe ori fără să i se acorde atenţia cuvenită, educaţia rutieră este esenţială pentru protejarea vieţilor.

”Ne concentrăm foarte mult pe componenta hard, să cumpărăm autospeciale, să facem autostrăzi. Menționăm așa în treacăt că avem nevoie de educație.

În ultimii 7 ani, prin ora de educație rutierălagrădiniță, școală și liceu am ajuns la 190.000 beneficiari direcți, adică mergând din clasă în clasă, din școală în școală, în școlile din București, Ilfov și din țară”, a declarat Ion Arseni, Asociaţia EDIT.

De altfel, chiar prin legea Educaţiei sunt atribuite disciplinelor obligatorii şi teme care implică legislaţia rutieră.

”Spuneam de acele stagii de practică cu elevi că să vadă care este riscul în care se implică. Pe baza acestei legi, cu planuri cadru corect întocmite, eu sper că numărul de copii, părinți, bunici să fie unul mai bundinprisma conștientizării siguranței. Spuneam că exemplul personal contează.

Din acest an școlar am stabilit deja 4 comunități dinIlfovpornind de la Otopeni, traversat de DN”, a spus prof.dr. Cristina Ghiță, inspector școlar general adjunct.

Toate acestea sunt proiecte cu o importanţă majoră, destinate în special adolescenţilor şi tinerilor.

”Două accidente grave în România, din 10, sunt produse de tineri. 4 din 10, zilnic, sunt produse de șoferi cu experiență de sub 5 ani, indiferent de vârstă”, spune Claudiu Sofron, UNSAR.

”Nu trebuie să fie doar o picătură, ci picătură chinezească. Educația trebuie făcută constant.

Educația trebuie începută din burtică. Cu mama care când află că va aduce pe lume o viață să o protejeze din prima clipă, prin purtarea centurii de siguranță.

Trebuie început cu tatăl, care să se gândească că a terminat școală de mult și trebuie să fie responsabil”, dr. Alice Dona Mitu, medic specialist, expert în siguranţa auto.

Dezbaterile au avut loc la conferința "De la șoselele morții înapoi pe drumul spre viață", organizată de Antena 3 CNN, prin proiectul România Inteligentă.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole