Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Educația sexuală în şcoli, scandal cu repetiție în Parlament. Psihoterapeut: Este important să menţionăm scopul. Sute de copii devin părinţi din lipsa informaţiilor

Educația sexuală în şcoli, scandal cu repetiție în Parlament. Psihoterapeut: Este important să menţionăm scopul. Sute de copii devin părinţi din lipsa informaţiilor

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:31 16 Iun 2021 Modificat la 20:53 16 Iun 2021

România ocupă locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente. În 2019, ultimul an cu date centralizate, au fost înregistrate 16.639 de cazuri noi şi situațiile apar în aceleași familii, acolo unde nu există informaţii suficiente despre educația sexuală.

În acest context, în noiembrie 2020 Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea în Parlament a legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului prin care s-a înlocuit termenul de educație sexuală cu educație sanitară și a condiționat participarea elevilor la ore de acordul scris al părinților.

Anterior legea fusese contestată de președinte și la Curtea Constituțională, însă judecătorii CCR au declarată Constituțională. Scandalul pe această temă continuă şi azi. De doi ani, decidenții încearcă să se pună de acord dacă educația sexuală ar trebui sau nu predată în şcoli

Întrebată ce părere are despre această situaţie, Lorena Diaconescu, psihoterapeut, a atras atenţia că dacă s-ar stabili baza şi scopul acestei discipline reticența ar dispărea pentru că nu toţi adulții au capacitatea sau abilitatea de a discuta deschis cu copii pe acestă temă şi şcoala ar putea avea un rol important, poate de completare a ceea ce învață copiii acasă.

„Eu cred că este vorba de termeni în principal felul în care denumim această problemă. Cred că nu ar fi corect să discutăm despre educație sexuală fără să menționăm și scopul pentru care ar trebui făcută pentru că dacă lăsăm pur și simplu expresia în sine de educație sexuală de înțelegere a tuturor vom vedea că percepția este diferită și fiecare înțelege altceva.

Cred că este necesară să se facă această educație chiar dacă se va numi educație sanitară sau educație pentru sănătate termenii cum spuneam sunt de văzut.

Nu cred că asta ar fi neapărat problema, felul în care se definește acest concept, dar eu cred că atunci când vorbim de acordul părinților ar trebui să vorbim fie de consimțământ în general fie de consimțământ informat și aici avem o cu totul altă discuție. Ar fi foarte bine ca atunci când părinții își dau acordul să fie informați cu privire la conținutul materialului ce va fi predat sau care va fi baza de informare pentru copii.

Vom vedea că atunci părinții nu vor mai fi reticenți și cei care acum spun cu fermitate nu, vor înțelege că, de fapt, alta este tema de predare sau de explicare pentru copii în funcție de vârstă. Eu cred că este necesar să informăm că la fiecare etapă de vârstă se predă sau se explica altceva.

De ce este necesar? Pentru că vedem copii sau adolescente care rămân însărcinate tocmai pentru că nu cunosc niște lucruri de bază pentru că nu s-au sfătuit cu nimeni. Cred totodată că este extrem de important să existe și niște ore de educație parentală prin care vom explica părinților cum ar putea să ajute la educarea copiilor.

Nu toți adulții au această abilitate sau pricepere în a discuta despre sexualitate cu copiii lor, iar eu cred că este necesar ca și adulții să înțeleagă necesitatea acestor discuții și să învețe  şi ei cum să vorbească despre acest subiect cu copiii", a recomandat Lorena Diaconescu, psihoterapeut.

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole