Antena 3 CNN Sport Eduard Novak s-a declarat dezamăgit de cursa de ciclism la Jocurile Paralimpice: „Mă retrag cu capul sus, însă îmi pare rău"

Eduard Novak s-a declarat dezamăgit de cursa de ciclism la Jocurile Paralimpice: „Mă retrag cu capul sus, însă îmi pare rău"

de Claudia Popovici    |   

Eduard Novak, ciclist de performanță și primul campion paralimpic din istoria României, și-a exprimat dezamăgirea pe rețelele sociale după ce s-a clasat pe locul 10 la proba masculină de contratimp individual pe șosea din cadrul competiției de para-ciclism de la Jocurile Paralimpice de la Paris. Deși a obținut cel mai bun timp al său din ultimii 4 ani, sportivul, care a concurat alături de alți cicliști cu proteză, a evidențiat faptul că nu au avut nicio șansă în fața celor „zece cu două picioare". În acest context, Novak s-a declarat şi îngrijorat de viitorul și direcția acestui sport, subliniind că este una cu care nu rezonează.

„Astăzi, locul 10 la proba de contratimp, cel mai bun contratimp al meu din ultimii 4 ani. Însă nu pot învinge legile universului. În probele pe distanţă scurtă de pe velodrom, încă aveam şanse să fim mai apropiaţi ca timp, însă, pe distanţele mai lungi, diferenţa dintre sportivii cu două picioare şi sportivii cu proteză este evidentă.

Astăzi, noi, cicliştii cu proteză, 3 la număr dintr-un total de 13 sportivi, nu am avut nicio şansă în faţa celor zece cu două picioare”, a scris Novak pe Facebook.

În continuare, sportivul s-a arătat îngrijorat de viitorul cicliștilor cu proteză la asemenea competiții.

„Nu sunt scuze, sunt realitatea curselor din prezent. În acelaşi fel, nu are nicio şansă un luptător de 60 kg în faţa unuia de 100 kg, iar exemplele pot continua.

Mă retrag cu capul sus, însă îmi pare rău că, în paraciclism, sportivii cu proteză nu vor mai avea loc în viitor. Voi continua să-i încurajez, să le susţin cauza, să le ofer orice sfat la nevoie. Însă, din păcate, direcţia în care se îndreaptă acest sport nu este una cu care eu rezonez”, a mai adăugat Eduard Novak.

Cine este Eduard Novak

Eduard Novak este un ciclist de performanță, fiind primul campion paralimpic din istoria României. A câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra în 2012, în proba de urmărire individuală pe velodrom, categoria C4. De asemenea, a obținut mai multe medalii la Campionatele Mondiale de Paraciclism. Novak şi-a început cariera sportivă în patinaj viteză, dar după un accident de mașină în 1996, în urma căruia și-a pierdut o parte din piciorul drept, s-a orientat către ciclism.

De asemenea, în decembrie 2020, Eduard Novak a devenit ministrul Tineretului și Sportului în Guvernul României, fiind primul sportiv paralimpic care a ocupat o astfel de funcție la nivel guvernamental în România. În timpul mandatului său, Novak a promovat incluziunea și sprijinul pentru sportivii cu dizabilități.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile