Pe măsură ce criza costului vieții continuă să se abată asupra majorității țărilor europene, mai mulți angajaţi și-au văzut economiile și pensiile, inclusiv cele pentru pensie, erodate. De asemenea, multe guverne au fost nevoite să mărească vârsta de pensionare pentru a recupera diferența și pentru a se putea menține pe linia de plutire într-o economie din ce în ce mai nesigură.
Un nou studiu realizat de AgeCalculator.com, folosind date ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) colectate între anii 2000 și 2020, arată că vârsta de pensionare în mai multe țări europene a crescut semnificativ în această perioadă.
Bulgaria ocupă primul loc în acest top, înregistrând o creștere de 13,26% la vârstele de pensionare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, trecând de la 56 de ani în 2000 la 63 de ani în 2020.
Estonia se află pe locul al doilea, cu o creștere de 11,93%, de la 58 de ani în 2000 la 65 de ani în 2020. Letonia urmează îndeaproape, cu o creștere de la 59 de ani în 2000 la 65 de ani în 2020, arată Euronews.
Alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Ungaria, România și Slovenia, se află, de asemenea, mai jos pe listă. Cu toate acestea, țările din Europa de Vest au fost, de asemenea, afectate în mod semnificativ, Portugalia înregistrând o creștere de 7,92% a vârstei de pensionare, iar Olanda, o creștere de 7,65%.
Mai mulți factori influențează valoarea economiilor pentru pensie pe care le pot avea angajaţii europeni, cum ar fi tipul de loc de muncă pe care îl au, cheltuielile, țara în care locuiesc, dacă locul de muncă oferă un plan de pensii ocupaționale, precum și dacă au și un plan de pensii personal.
În 2017, studiul Schroders Global Investor Study, care a chestionat aproximativ 22.000 de persoane din întreaga lume, a descoperit că nici măcar investitorii consacrați nu economisesc suficient pentru pensie, europenii aflându-se la coada listei.
La momentul respectiv, europenii economiseau doar 9,9% din salariul lor pentru pensie, asiaticii 13%, iar investitorii din America economiseau 12,5% din salariu pentru pensie.