Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Panică în mediul de afaceri, după victoria lui Călin Georgescu. Bursa a deschis pe roșu. Mircea Coșea: „Sunt extrem de îngrijorat”

Panică în mediul de afaceri, după victoria lui Călin Georgescu. Bursa a deschis pe roșu. Mircea Coșea: „Sunt extrem de îngrijorat”

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 13:17 25 Noi 2024 Modificat la 13:46 25 Noi 2024

Rezultatele alegerilor prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, afectează deja economia României. Bursa de Valori București (BVB) a deschis ședința de luni dimineață „pe roșu”, toți indicii bursieri fiind în scădere după ce rezultatele primului tur îl dau pe primul loc pe Călin Georgescu. Mircea Coșea, doctor în economie și fost ministru, a explicat, la Antena 3 CNN, de ce este „extrem de îngrijorat”.

Rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidențiale au avut efecte directe pe Bursa de la București care în această dimineață a deschis pe roșu. Practic, indicii bursieri au fost toți în scădere. Vorbim despre diverse sectoare care au fost afectate companii din sectorul bancar sau din construcții.

În plus, și costurile la care se împrumută statul român au crescut brusc, dar și dobânzile. Dacă până la aceste alegeri Ungaria ne depășea în privința dobânzilor, acum avem cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană.

Analiștii fiscali explică aceste mișcări pe piața financiară printr-un pericol politic. Practic, sunt temeri că ar putea urma o instabilitate politică, ceea ce ar afecta și sectorul financiar, având în vedere că datoria publică este în creștere, dar și deficitul public al României se apropie de 8.

ROBOR la trei luni a crescut la 5,81%, de la 5,75% vineri și 5,59% joi. În același timp, Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 5,87%, de la 5,79% vineri și 5,63% joi.

Evoluțiile negative vin pe un fundal deja complicat, în care România are cel mai mare deficit din Uniunea Europeană (estimat la 7,9% din PIB la finalul anului), pe care îl finanțează la costuri mari, și o datorie publică în creștere rapidă, care ar putea depăși 60% din PIB în următorii ani.

„E o perioadă atât de tulbure, cu lipsă de predictibilitate atât de mare, că ne poate aștepta orice”

„Ca economic, vechi, vechi, cu experiență, om neangajat politic, în momentul de față sunt extrem de îngrijorat. Sunt foarte sincer, extrem de îngrijorat. E o perioadă atât de tulbure, cu lipsă de predictibilitate atât de mare că ne poate aștepta orice.

Avem în turul doi doi candidați care s-au manifestat într-un anumit fel, să zicem unii pe TikTok, alții foarte spectaculos, dar niciunul, niciunul nu a venit cu soluții. Nicio soluție adevărată pentru marile probleme economice pe care le întâmpină România. Astăzi suntem o țară care trăim pe datorie, iar dacă votul a fost așa cum a fost, a fost și pentru că românii sunt mai deștepți decât au crezut cei care ne-au condus până acum. Au înțeles foarte bine că îndatorare asta masivă arată lipsă de posibilitate de a guverna conștient.

Dacă PNL-ul a pierdut, a pierdut și pentru că există un domn ministru Boloș care a sufocat economia. A pierdut și pentru că PSD-ul a adus o lege a pensiilor care este un eșec, un haos extraordinar. Și taote lucrurile astea au fost sesizate, oamenii au votat pentru altceva, dar în momentul de față nu știu pentru ce.”, a declarat profesorul economic Mircea Coșea, la Antena 3 CNN.

Bursa de la Bucureşti a pierdut peste 6 miliarde de lei la capitalizare săptămâna trecută

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, săptămâna trecută, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 68,54%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a ajuns la 342,516 miliarde de lei, în perioada 18 - 22 noiembrie 2024, în scădere de la 348,563 miliarde de lei, în perioada 11 - 15 noiembrie.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 489,259 milioane de lei, în creştere faţă de 290,287 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost vineri, 22 noiembrie, când s-a înregistrat un rulaj de 334,558 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, joi, 21 noiembrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 25,376 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 17.134,54 puncte.

Acţiunile Antibiotice au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacţii de 309,049 milioane de lei şi o scădere a preţului cu 15,64%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 48,387 milioane de lei (-3,26%), şi ale Hidroelectrica, cu 40,717 milioane de lei (1,64%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Sinteza (60%), Romcarbon (23,91%) şi ale Condmag (+22,22%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile TTS, cu un declin de 22,03%, urmate de cele ale Antibiotice (-15,64%) şi ale Romcab (-13,04%).

Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
TOP articole