Antena 3 CNN Externe Echipele de salvatori caută 20 de oameni daţi dispăruţi după atacul violent de la Nicolaev. Corespondenţă specială din oraşul-ţintă al ruşilor

Echipele de salvatori caută 20 de oameni daţi dispăruţi după atacul violent de la Nicolaev. Corespondenţă specială din oraşul-ţintă al ruşilor

Cristi Popovici
2 minute de citit Publicat la 10:53 31 Mar 2022 Modificat la 11:44 31 Mar 2022

Nikolaev rezistă atacurilor repetate ale ruşilor. Însă, dacă până acum luptele s-au dus la periferii, ultima rachetă a lovit în inima orașului de la Marea Neagră. Această clădire administrativă a fost distrusă de un proiectil.

Cel puţin 15 oameni au murit, iar alţi 20 sunt căutaţi pe sub dărâmături. Din păcate însă, şansele să fie găsiţi în viaţă sunt foarte mici.

Ucrainenii nu mai cred în negocierile pentru pace.

 În timp ce delegațiile Rusiei și ale Ucrainei stăteau la aceeaşi masă, în Nikolaev, dar şi în alte zone din estul şi sud-estul ţării, aveau loc adevărate masacre.

Cristi Popovici, corespondenţă specială din Nicolaev

Trimisul special Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici, a descris imaginile și atmosfera din Nicolaev după atacul care a devastat clădirea administrativă.

"Continuă operaţiunile de căutare şi salvare începute la câteva ore, după ce o rachetă venită dinspre Marea Neagră a lovit această clădire administrativă din Nicolaev. A trecut printr-o parte şi a ieşit prin cealaltă. Înăuntru se aflau sute de funcţionari. Până la această oră sunt 15 morţi, iar cel puţin 20 de persoane sunt în continuare sub dărâmături, iar 30 de răniţi au fost transportaţi la spital. Atacul a venit mişeleşeşte, din aer. Alarmaele antiaeriene sună în continuare în Nicolaev. Stai şi speri să nu fii tu următoarea ţintă. Te ascunzi în buncăr, acolo unde este singurul loc sigur.

Sunt buncăre peste tot, în întregul oraşul. Nimeni nu se mai simte în siguranţă în acest moment şi nimeni nu mai are încredere în ceea ce se întâmplă la nivel diplomatic între Rusia şi Ucraina. Au fost negocieri în urmă cu două zile, în Istanbul. Acest atac extrem de violent a venit chiar în timpul negocierilor, în timp ce se negocia acest acord de încetare a focului.

Voluntarii şi pompierii de aici mi-au spus că, în zilele când sunt negocieri, parcă în zilele acelea ruşii sunt mai înverşunaţi şi atacă cu şi mai multa tărie şi ură, parcă să dea un semnal tuturor, că ei sunt stăpânii, că ei vor să cucerească, doar că ucrainenii rezistă şi o fac foarte bine pe front. Ruşii nu au mai înaintat şi nu au mai câştigat localităţi importante, iar singurul atu al inamicului Ucrainei o reprezintă aceste atacuri venite din aer şi de pe mare, cu rachetă care distrug şi lasă numai moarte în urma lor", a transmis Cristi Popovici. 

Primarul orașului Nicolaev: ”Pot să spun că România ne-a ajutat foarte mult”

Întrebat dacă este o țintă a trupelor ruse, edilul a răspuns afirmativ: ”Da. Cu siguranță. Sunt pregătit pentru asta. Sunt înarmat şi gata să mă apăr pe mine şi să îmi apăr oamenii. Cu siguranță poate fi posibil, dar nu stau în aceleași locuri sau clădiri. Mă mut în jurul orașului. Sper să nu mă găsească”.

”Acum lucrăm pe partea umanitară. Colectăm produsele cu termen de expirare lung. Precum conserve, paste, pentru a le da oamenilor”, a spus Oleksandr Syenkevych.

Primarul spune că acest conflict este mai mult decât unul între Rusia și Ucraina: ”Nu suntem în războiul dintre Rusia şi Ucraina. Suntem în războiul dintre lumea occidentală şi nazismul rusesc. Nu ştim unde se va opri Puțin. Azi suntem punctul de oprire ale trupelor lui”.

Edilul a vorbit și despre țara noastră, apreciind ajutorul pe care l-a acordat: ”pot să spun că România ne-a ajutat foarte mult. În primele zile e război am vorbit cu primarul Brașovului, Allen Coliban. Ne-a trimis camioane cu conserve de carne. Am apreciat ajutorul”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole