Antena 3 CNN International News Ce a văzut o echipă CNN care a mers în Belarus până la granița cu Ucraina

Ce a văzut o echipă CNN care a mers în Belarus până la granița cu Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:02 15 Feb 2023 Modificat la 15:28 17 Feb 2023

O echipă CNN a avut oportunitatea rară de a vizita granița de sud-vest a Belarusului, în compania unor oficiali ai autorităților de frontieră, la aproape un an la invazia Rusiei în Ucraina. 

Corespondentul CNN Frederik Pleitgen (foto) și echipa sa au ajuns la 100 de metri de teritoriul ucrainean și au văzut - din teritoriul belarus - fortificațiile ridicate de forțele de apărare ale Kievului.

Potrivit echipei CNN, partea ucraineană a frontierei este puternic întărită cu mai multe straturi de sârmă ghimpată și cu movile de pământ.

Echipa CNN a mai putut vedea un drapel ucrainean de partea cealaltă a punctului de trecere a frontierei, precum și un steag alb-roșu asociat cu opoziția belarusă - o mișcare pe care autoritățile de la Minsk au numit-o o "provocare".

Citește și: Soldații ruși și-au dezlegat limba în fața localnicilor din Mariupol | Orașele ucrainene pe care Moscova le va ataca în noua ofensivă 

Ucraina și Belarus au o graniță comună de 1.000 de kilometri, mare parte din ea fiind într-o zonă slab populată și cu regiuni de pădure deasă.

[GAL layout="3"]

Ucraina și-a închis punctele de trecere a frontierei cu Belarus, pe fondul temerilor legate de o nouă invazie

Oficialii belaruși au declarat pentru CNN că punctul de trecere a frontierei de pe partea lor, situat în apropierea localității Divin, este încă funcțional, dar că ucrainenii au închis accesul pe partea lor. 

De fapt, Ucraina a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Belarus, în contextul temerilor că această țară ar putea fi folosită ca rampă de lansare pentru o nouă invazie rusă, după modelul celei din 24 februarie 2022.

Exercițiile militare comune desfășurate recente între Belarus și Rusia au contribuit, de asemenea, la îngrijorarea că trupele belaruse s-ar putea alătura forțelor Moscovei în Ucraina.

Însă președintele belarus Alexander Lukașenko a respins în mod repetat speculațiile potrivit cărora armata țării sale s-ar implica direct în conflictul din Ucraina.

Lukașenko: "Putem să ne apărăm fără Rusia? Nu putem!"

El a revenit, joi, cu precizarea că va intra în război de partea Rusiei doar în cazul unui atac direct asupra teritoriului țării sale.

În trecut, Lukaşenko a recunoscut că are nevoie de Putin.

"Haideți să fim cinstiți: suntem capabili, singuri, fără Rusia, să ne apărăm suveranitatea și independența? Nu suntem!", a spus liderul de la Minsk.

În orașele aflate în apropiere de frontiera belaruso-ucraineană, războiul din apropiere este o povară grea, notează corespondentul CNN.

"Deocamdată, situația este calmă la granița dintre Belarus și Ucraina. Este un calm tensionat, dar care, speră oamenii de aici, o să reziste cumva", a transmis Frederik Pleitgen.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole