Antena 3 CNN Actualitate ECDC: Riscul ca tulpina africană Omicron să se răspândească în Europa este de la „ridicat la foarte ridicat”

ECDC: Riscul ca tulpina africană Omicron să se răspândească în Europa este de la „ridicat la foarte ridicat”

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 08:10 27 Noi 2021 Modificat la 08:10 27 Noi 2021

Până acum, tulpina, denumită Omicron, a mai fost depistată în Botswana, Israel, Hong Kong şi în Belgia. Noua variantă de coronavirus, denumită inițial B.1.1.529, prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike.

Acesta este motivul pentru care specialiștii sunt îngrijorați că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală. Tulpina „super-mutantă” a fost clasificată vineri drept „variantă de îngrijorare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care i-a dat și un nume, după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.

Varianta a fost semnalată pentru prima dată OMS-ului de către Africa de Sud, la 24 noiembrie 2021. Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, de până la 4 ori mai mult decât varianta Delta, deci de 12 ori mai contagioasă decât varianta inițială.

„Evaluăm probabilitatea ca Omicron să ajungă în UE/SEE și să se răspândească în comunitate ca fiind mare. În condițiile în care și varianta Delta are o recrudescență în spațiul comunitar, impactul și posibila răspândire ulterioară a Omicron ar putea fi FOARTE MARE. În concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind de la RIDICAT la FOARTE RIDICAT”, arată Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

„Este importantă o abordare precaută și se recomandă cu tărie punerea în aplicare în timp util și consolidarea urgentă a măsurilor non-farmaceutice de prevenție în UE/SEE”, se arată în comunicatul agenției de sănătate a UE.

Alexandru Rafila, despre tulpina nouă din Africa de Sud: "Se transmite mai ușor, dar poate dă forme de boală mai ușoare. Se întâmplă câteodată să ai și noroc"

Se știu foarte puține date despre tulpina nouă, descoperită în Africa de Sud, iar România ar putea emite recomandări cetățenilor să nu călătorească în aceste zone, a spus, vineri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Până în momentul de față, criteriul care a determinat includerea în această categorie de îngrijorare se pare că este legat de transmisibilitate. (...) Se transmite mai ușor, dar poate dă forme de boală mai ușoare. Nu știm încă. Ar fi extraordinar. Atunci impactul pe sistemele de sănătate e mai mic. Se întâmplă câteodată să ai și noroc. Nu știu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion”, a spus Rafila.

Ministrul este convins că această nouă tulpină va apărea și în România, după ce primul caz din Europa a apărut deja.

„Această secvențiere care a dus la identificare, izolare a fost făcută pe data de 24, acum două zile, și tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă. Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt 2 – 3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (...) Va ajunge și în România, sigur”, a spus Alexandru Rafila, la Digi 24, citat de Mediafax.

Etichete: omicron
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole