Antena 3 CNN Actualitate E corect să spunem că elevii revin "fizic" la şcoală?

E corect să spunem că elevii revin "fizic" la şcoală?

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 15:45 04 Feb 2021 Modificat la 15:45 04 Feb 2021

Te întrebi dacă până acum au fost doar psihic la şcoală sau doar cu gândul. Dacă e corect să spunem aşa, a explicat Ana Iorga, joi, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3.

Nu discutăm în termeni stricţi de corect incorect, aş zice însă că e neinspirată exprimarea şi se pot găsi soluţii mai elegante, a spus Iorga.

Când spunem că elevii revin fizic la şcoală, ne referim la faptul că orele nu se mai fac la distanţă, pe platforme online, ci clasic, la şcoală, cu profesorul la catedră şi elevii în bănci. Ştim foarte bine ce vrem să spunem de fapt, doar că exprimarea nu e cea mai fericită. 

Când spunem "fizic", ne imaginăm că e mai clar, ne gândim că se deplasează corpul fizic la şcoală. Doar că elevul a fost oricum şi până acum la şcoală tot fizic, trup şi suflet, doar că la ore online. 

Cum ar trebui să spunem? Începe şcoala, pur şi simplu? Nu chiar, că ore s-au făcut şi în perioada în care copiii au stat acasă şi li s-a predat materia online. Dar am putea spune: "Elevii se întorc în şcoli. Elevii revin în clasă. Elevii reiau cursurile la şcoală." 

Puteţi spune că e ambiguu ultimul exemplu, că şcoala e şi instituţia, dar şi clădirea. 

Exprimarea "elevii merg fizic la şcoală" a apărut de fapt tocmai din această nevoie de dezambiguizare. Voiam să spunem fără urmă de ambiguitate că elevii merg la şcoală, în clasă, spre deosebire de lunile anterioare când au făcut şcoală, dar acasă. 

Au făcut şcoală, dar nu la şcoală, în clădire. Se înţelege însă dacă spunem: Elevii se întorc în bănci, în clasă, la şcoală, profesorii revin la catedră. E ciudat să spunem că se întorc fizic la şcoală, de parcă până acum au fost doar psihic sau spiritual. 
 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole