Antena 3 CNN Life Sănătate Durerile de genunchi în funcţie de vârstă. Dr. Tarek Nazer: Cel mai frecvent afectat este meniscul intern | VIDEO

Durerile de genunchi în funcţie de vârstă. Dr. Tarek Nazer: Cel mai frecvent afectat este meniscul intern | VIDEO

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:14 17 Mar 2021 Modificat la 11:43 17 Mar 2021

Ortopedul Tarek Nazer ne lămurește în minutele care urmează. Mare atenție! Una dintre pozițiile pe care o adoptați aproape zilnic atunci când stați jos dăunează în această situație.

"Avem două categorii de pacienţi la acest capitol. Categoria de pacienţi tineri, unde apar probleme post-traumatice la o mişcare greşită, la sport sau poate chiar la o răsucire mai rapidă a genunchiului, apar leziuni la menisc şi ligamente.

Cel mai frecvent afectat este meniscul intern şi ligamentul încrucişat anterior. La o mişcare de răsucire, putem să avem o leziune de menisc sau o ruptură de ligament încrucişat anterior. Atunci când vorbim de o leziune de grad mic de menisc, gradul 1 sau 2, nu este o problemă, pentru că putem să tratăm această leziune fără să fie nevoie de tratament chirurgical. Efectuând fiziokinetoterapie sau infiltraţii intraarticulare cu diferite substanţe precum acid hialuronic sau infiltraţii cu PRP.

Atunci când avem o leziune mai mare şi un grad mai mare de leziune, precum gradul 3 sau 4, atunci trebuie să operăm pacientul respectiv. Dacă lăsăm o leziune de tip 3 sau 4 fără tratament chirurgical, în timp, din cauza faptului că acea leziune are contact cu cartilajul articular şi freacă în continuare va distruge şi cartilajul.

Atunci, ajungem să avem şi o artroză mult mai devreme comparativ cu o persoanele care nu suferă de acest tip de leziune."

Intervenţia chirurgicală în cazul leziunii de menisc

"Este indicat întotdeauna să rezolvăm chirurgical o leziune de menisc. Este o rezolvare uşoară, metoda artroscopică. Sunt numai două înţepături micuţe care ne permit să intrăm cu o cameră în interiorul genunchiului şi să rezolvăm problema.

Cea de-a doua problemă este ligamentul încrucişat anterior. Dacă este o ruptură parţială se poate trata fără o intervenţie chirurgicală. La o ruptură completă trebuie să apelăm la o reconstrucţie. Asta înseamnă să intrăm în articulaţia genunchiului şi să construim ligamentul rupt cu un alt ligament, pe care îl luăm tot de la pacientul respectiv."

Când trebuie să mergem la medic

"Trebuie să fim foarte atenţi. Dacă avem o durere continuă, legată de o simplă activitate precum mersul pe jos, înseamnă că există o problemă acolo şi trebuie să ne adresăm medicului specialist, care să identifice şi problema şi să găsească o modalitate de tratament."

Durerile de genunchi în cazul vârstnicilor

"Vorbim de o artroză generalizată a genunchilor, numită gonartroză. Acolo cartilajul se distruge în timp, iar durerea începe cu un disconfort, avansează în timp până la impotenţă funcţională a genunchiului. Adică nu mai putem călca pe picior sau dureri permanente chiar şi în timpul somnului."

Metode de prevenire

"Putem să prevenim şi la tineri şi la bătrâni. Pentru tineri, când facem sport trebuie să încercăm să ne echipăm corespunzător, iar dacă facem activităţi normale să nu folosim mişcări bruşte de răsucire a genunchiului.

În cazul vârstnicilor este foarte important să luăm lucrurile din timp. Dacă apar dureri, de la primele semne trebuie să apelăm la un specialist. Există multe tratamente care opresc evoluţia gonartrozei şi automat nu mai ajungem nici să dezvoltăm o gonartroză foarte avansată cât să apelăm la tratamente chirurgicale."

Poziţia picior peste picior dăunează genunchilor

Face complexe la nivelul nervilor şi la nivel vascular, în zona din spatele genunchiului. Face o hiperextensie şi presiune la nivelul muşchilor şi automat, când schimbi poziţia, o să apară o durere în spatele genunchiului. Efectuând poziţia asta de multe ori poţi avea efecte şi la nivelul tendoanelor.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole