Antena 3 CNN Externe După ce timp de decenii a interzis energia nucleară, Italia vrea acum să construiască reactoare nucleare mici

După ce timp de decenii a interzis energia nucleară, Italia vrea acum să construiască reactoare nucleare mici

de Georgiana Marina    |   

Italia vrea să înfiinţeze o nouă companie pentru construirea de reactoare nucleare mici, în acest sens fiind inițiate discuţii preliminare cu Ansaldo Nucleare SpA, Enel SpA şi Newcleo Ltd , au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ar fi o schimbare majoră pentru Roma, care timp de decenii a interzis energia nucleară.

Guvernul vrea să înfiinţeze o nouă entitate cu parteneriat tehnologic străin, care să permită în curând producţia de energia nucleară de ultimă generaţie în Italia, a declarat duminică ministrul Industriei, Adolfo Urso, la Forumul Ambrosetti, fără a cita orice potenţială firmă implicată.

Ansaldo Nucleare, care face parte din Ansaldo Energia, dezvoltă centrale nucleare şi tehnologia aferentă. Newcleo este specializată pe unităţi mici, alimentate cu deşeuri nucleare reciclate. Cheia pentru orice plan va fi gigantul energetic de stat Enel.

Discuţiile privind un partener internaţional sunt în desfăşurare, deşi nu s-a ajuns încă la o alegere finală, susţin sursele citate de Agerpres.

Ansaldo este interesat să contribuie la "producţia de energie low-cost şi prietenoasă cu mediul" în Italia, a precizat compania într-un comunicat.
Reprezentanţii Enel, Newcleo şi ai Ministerului Industriei nu au dorit să facă comentarii.

Italia a interzis producţia şi utilizarea energiei nucleare în urma referendumurilor din 1987 şi 2011.

Guvernul lucrează la o iniţiativă legislativă menită să reintroducă în acest an utilizarea energiei nucleare cu cele mai moderne tehnologii, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile