Antena 3 CNN Actualitate Inedit După ce o să afli asta nu o să mai râzi niciodată de Caracal. De unde vine denumirea celebrului oraș

După ce o să afli asta nu o să mai râzi niciodată de Caracal. De unde vine denumirea celebrului oraș

1 minut de citit Publicat la 18:08 21 Noi 2018 Modificat la 18:08 21 Noi 2018

Pentru cei care nu i-au călcat străzile şi nu i-au aflat istoria, Caracalul se reduce, poate, la „minunile“ care şi astăzi fac deliciul românilor, unele cu acoperire în realitate, altele fără, sau la faptul că este oraşul natal al câtorva politicieni controversaţi ai zilelor noastre.

Oraşul are, în schimb, o istorie bogată, o viaţă culturală remarcabilă, case de patrimoniu cum în puţine oraşe ale ţării s-au mai păstrat, legende care ar trebui desluşite la faţa locului, scrie Adevarul.

Caracalul s-a dezvoltat graţie comerţului cu produse agricole. De comerţ este, de altfel, legată şi una dintre explicaţiile toponimului Caracal. Astfel, au concluzionat anumiţi istorici, numele popular al aşezării, Căracăl, se referă la meşterii care confecţionau mintenele de lână (n.r. - minteanul e o haină bărbătească scurtă, folosită în portul popular).

„Originea latină a numelui Caracal este susţinută de preotul Dumitru Bălaşa care a afirmat că numele popular al aşezării era Căracăl, iar cetăţenii lui se numeau „cărăcăleni“ şi că vechiul târg aşezat pe marele drum carpato-trans-danubian îşi trage cu probabilitate numele de la meşterii în confecţionatul mintenelor de lână (caracalla, -ae şi caracallis, -is – în latineşte înseamnă haină de lână cu mâneci şi glugă, minor sau major), pe care le vindeau în special călătorilor ce urcau spre Sarmisegetusa, pe vreme geroasă. Acest fel de îmbrăcăminte s-a vândut în târgul numit Căracăl din Antichitate până în anii 1935-1936“, arată sursa anterior citată.

O altă teorie, mult mai comună, este aceea că denumirea oraşului vine de la împăratul Marcus Aurelius Antoninus Caracalla şi ar dovedi o vechime mult mai mare a aşezării. „O teorie bazată pe apropierea în formă a oiconimului cu numele împăratului Marcus Aurelius Antoninus Caracalla presupune întemeierea aşezării în jurul anului 215 d.Hr., cu ocazia expediţiei pe care acesta o face la Romula împotriva goţilor“, se mai arată în istoricul făcut cunoscut doritorilor de site-ul centrului de informare. În sfârşit, o a treia explicaţie se referă la originea cumanică a numelui, anume că numele ar însemna Kara-Kale - cetate neagră.

 

Etichete: Caracal
Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole