Antena 3 CNN Politică După ce Iohannis a anunțat că nu va candida, BEC îi dă voie să candideze

După ce Iohannis a anunțat că nu va candida, BEC îi dă voie să candideze

de Vasile Marcu    |   

Biroul Electoral Central a decis, vineri, că nu e nevoie de modificarea legii pentru ca președintele Klaus Iohannis să candideze pentru un post de senator pe lista PNL.

UPDATE 22:00 Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 2024 a emis, vineri, la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii preşedintelui României la parlamentare, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent.

„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă", se precizează în hotărârea BEC.

Știre inițială

Potrivit deciziei BEC, o persoană poate candida pe lista de partid fără să fie membru de partid, dar nu va fi considerat candidat independent.

Asta înseamnă că președintele Klaus Iohannis ar fi putut candida la alegerile parlamentare din decembrie pe lista PNL fără să demisioneze din funcția de președinte și fără să se înscrie în partid.

Înainte de decizia BEC, Iohannis a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare din acest an.

Președintele a transmis vineri că nu va demisiona și nici nu intenționează să candideze.

„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a anunțat Iohannis.

Eventuala candidatură a președintelui și modificarea legii astfel încât acesta să poată candida în timpul mandatului au fost subiecte de tensiune în coaliția de guvernare.

După ce PSD a anunțat că nu susține o modificare a legii propusă de liberali, PNL a solicitat Biroului Electoral Central un punct de vedere pentru posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare din decembrie. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile