Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o serie de avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de furtuni, averse valabile în majoritatea regiunilor ţării, începând din această seară şi până luni, la ora 23:00.
Astfel, este cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, începând de sâmbătă seară, de la ora 21.00, până duminică dimineață, la ora 09.00.
Din seara zilei de sâmbătă până duminică dimineața (1/2 iulie), în sudul Banatului, local în Transilvania și Moldova, precum și în zona Carpaților Meridionali și în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp și punctiform 35...45 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei și al Munteniei.
PROGNOZA METEO: CUM VA FI VREMEA DUMINICĂ
Totodată, în intervalul 2 iulie, ora 20:00 - 3 iulie, ora 23:00, va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă în 15 judeţe din parte de sud, centru şi sud-vest.
Conform prognozei, în cursul nopţii de duminică spre luni (2/3 iulie) şi pe parcursul zilei de luni, în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi în zona de munte a judeţelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna şi Buzău, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 - 70 l/mp şi pe arii restrânse 80 - 90 l/mp.
Nu în ultimul rând, începând din seara zilei de duminică, de la ora 20:00 şi până luni la ora 23:00, va fi Cod galben de vreme instabilă în sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Transilvania. În aceste zone, respectiv 18 judeţe şi Municipiul Bucureşti, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 şi 50 l/mp.