Antena 3 CNN Actualitate Justiție Dumitru Buzatu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul șpăgii de 1,25 milioane de lei

Dumitru Buzatu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul șpăgii de 1,25 milioane de lei

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:32 20 Iun 2024 Modificat la 17:32 20 Iun 2024

Fostul președinte al Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu, în vârstă 68 de ani, va fi cercetat sub control judiciar, în dosarul în care e acuzat că a luat o mită de 1,25 milioane de lei. Decizia instanței nu este definitivă, notează news.ro. 

Tribunalul Vaslui a hotărât, astăzi, să înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul fostului baron Dumitru Buzatu.

„Înlocuieşte măsura arestului la domiciliu a inculpatului Buzatu Dumitru cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, se arată în minuta Tribunalului Vaslui.

Dumitru Buzatu va avea mai multe obligaţii pe timpul controlului judiciar, printre care să nu plece din judeţ fără încuviinţarea instanţei şi să nu comunice cu martorii din dosar şi cu celălalt inculpat. 

Fostul baron Dumitru Buzatu se află în arest la domiciliu din luna aprilie, după ce a stat în arest preventiv timp de şapte luni pentru luare de mită.

Dumitru Buzatu a fost prins în septembrie 2023 de DNA în flagrant delict în timp ce primea 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin, zis Farmazon, pentru acordarea unui contract.

Dumitru Buzatu a făcut un denunţ la DNA într-un dosar de corupţie cu fonduri europene

Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, a mers, în timp ce se afla în arest preventiv, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi pentru a face un denunţ.

Dumitru Buzatu i-a anunţat pe procurori că poate oferi informaţii cu privire la infracţiuni de corupţie în domeniul fondurilor europene.

"Domnul Buzatu a fost audiat ieri, 9 aprilie 2024, în calitate de martor denunţător, într-o lucrare aflată la acest moment pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - ST Iaşi şi care vizează, în esenţă, o infracţiune de folosire/prezentare de documente/declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri/active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrte de aceasta ori în numele acesteia, cu consecinţe deosebit de grave", se arată într-un comunicat al casei de avocatură care îl reprezintă pe Dumitru Buzatu.

Decizia lui Dumitru Buzatu de a coopera cu procurorii a fost luată, cel mai probabil, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei în propriul dosar penal.

Potrivit legii (articolul 19 din Legea nr. 682/2002), persoana care are calitatea de martor și care a comis o infracțiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole