Potrivit Euronews, deputații au votat documentul - inițiat de mai mulți parlamentari comuniști și naționaliști - prin care președintelui rus i se cere recunoașterea independenței așa-numitelor "republici populare" Donețk și Lugansk.
Ambele sunt localizate în estul separatist, unde insurgenții pro-ruși luptă din 2014 împotriva trupelor Kievului.
Euronews precizează că în Camera Inferioară a Parlamentului rus au fost depuse două rezoluții pe aceeași temă: prima, concepută de parlamentarii comuniști și naționaliști, este adresată direct lui Vladimir Putin și cere recunoașterea "imediată" a entităților separatiste.
A doua, elaborată de membrii partidului prezidențial "Rusia Unită", este destinată, "spre studiu și feedback", Ministerului rus de Externe și altor structuri guvernamentale.
Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a precizat că "deputații au decis să trimită un apel președintelui".
Șeful Dumei de Stat: "Recunoașterea republicilor Donețk și Lugansk, premisă pentru întărirea păcii internaționale și stabilității regionale"
Potrivit lui Volodin, recunoașterea, de către Rusia, a republicilor separatiste "va crea temeiul pentru garantarea securității și protecției locuitorilor acestora în fața amenințărilor externe, precum și pentru întărirea păcii internaționale și stabilității regionale, în conformitate cu obiectivele și principiile Cartei ONU și va iniția procesul de recunoaștere internațională a ambelor 'state'".
Oficialul rus a acuzat autoritățile ucrainene de încălcarea "drepturilor și libertăților" locuitorilor din Donețk și Lugansk și de impunerea unei blocade economice totale asupra celor două regiuni separatiste.
"Deputații din Duma de Stat apreciază că recunoașterea Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugnask este justificată (...) În ultimii ani, organisme democratice și aparate de stat cu toate trăsăturile puterii legitime au fost construite în aceste republici pe baza voinței populare", a continuat el.
Euronews: Recunoașterea republicilor separatiste va semnala "decesul" acordului de la Minsk
Euronews notează că o astfel de recunoaștere va fi echivalentul unui marș funebru pentru Protocolul de la Minsk, un acord de încetare a focului mediat de Franța și Germania în așa-numitul Format Normandia și care a intrat în vigoare în 2015.
Acum, odată ce parlamentarii ruși i-au furnizat instrumentul formal, decizia recunoașterii regiunilor separatiste este în mâinile președintelui Vladimir Putin.
Este interesant de amintit că acordul de la Minsk a fost menționat de Putin în convorbirea de săptămâna trecută cu omologul său francez, Emmanuel Macron, care a avut loc la Moscova pe parcursul a peste cinci ore.
Votul de marți din Duma de Stat vine la câteva ore după ce Moscova a anunțat că a retras în cazărmi unele trupe participante la amplele manevre și exerciții militare desfășurate în apropierea graniței cu Ucraina.