Antena 3 CNN Actualitate Social Dronele agricole: Instrumente esențiale pentru fermieri

Dronele agricole: Instrumente esențiale pentru fermieri

de Georgiana Adam    |   

În ziua de astăzi, activitatea unei ferme nu se mai reduce doar la experiența în agricultură, transmisă din generație în generație, și la munca manuală. Acum, ceea ce face diferența pentru o recoltă bogată și în productivitatea din acest sector sunt tehnologiile de ultimă generație.

Printre echipamentele performante care contribuie la eficientizarea activității în cadrul unei ferme vegetale se numără dronele agricole performante, cu care se pot efectua numeroase sarcini, de la monitorizarea precisă a culturilor, la pulverizarea eficientă a pesticidelor. Te invităm să descoperi de ce trebuie să pui pe lista de achiziții o dronă, dacă activezi în acest sector agricol și vrei să te menții relevant și competitiv pe piață.

Ce sunt dronele și de ce sunt necesare pentru agricultura modernă

Dronele pentru agricultură sunt vehicule aeriene fără pilot, echipate cu tehnologii avansate de colectare a datelor și cu instrumente de aplicare a tratamentelor pentru culturi. Ele pot fi întrebuințate în diverse scopuri:

  • Monitorizarea terenurilor și culturilor

Dronele echipate cu diverse sisteme și senzori pot inspecta culturile la un nivel detaliat. Informațiile obținute sunt foarte importante pentru luarea unor decizii informate referitoare la: momentul optim de recoltare, optimizarea irigației, planificarea rotației culturilor, evaluarea daunelor cauzate de fenomenele naturale etc.

  • Prevenirea și combaterea furturilor

Dronele pot fi un ajutor important și în prevenirea și combaterea furturilor de pe terenurile agricole. Aceste echipamente oferă o acoperire extinsă și pot monitoriza în timp real activitățile suspecte, alertând fermierii. În acest fel, riscurile de furt sau vandalism se reduc considerabil, iar securitatea fermei este îmbunătățită.

  • Evaluarea sănătății plantelor

Dronele special concepute pentru monitorizare sunt echipate cu camere multispectrale și senzori, ce permit fermierilor să supravegheze culturile în timp real. Cu ajutorul dronelor de acest tip, poți vedea dacă plantele duc lipsă de apă, dacă sunt infestate cu dăunători sau dacă au un deficit de nutrienți. În acest fel, vei putea să iei măsurile necesare și să intervii, pentru a remedia problemele și a revigora plantația.

  • Aplicarea precisă a tratamentelor (pesticide, fertilizanți)

Prin intermediul dronelor se pot aplica pesticide și fertilizanți cu o precizie foarte bună. Astfel, nu doar că plantele vor primi cantitatea necesară de tratament, dar vei reduce și costurile, prin controlul mai exact al cantității de substanțe chimice utilizate. De asemenea, tot prin aplicarea rațională a tratamentului, vei reduce și impactul asupra mediului.

  • Topografia terenurilor

Dronele echipate cu tehnologii performante pot fi utilizate și în realizarea hărților topografice, datorită preciziei la centimetru. Aceste hărți sunt esențiale pentru planificarea infrastructurii agricole, cum ar fi sistemele de irigație și drenaj sau amenajarea terenurilor. Resursele sunt utilizate astfel mai eficient, iar costurile sunt reduse.

Drone performante pe care le poți utiliza într-o fermă

Îți prezentăm două modele de drone performante pe care să le utilizezi în cadrul fermei, în funcție de scopul urmărit:

1. Pentru tratamente rapide și eficiente pe terenuri mari: DJI Agras 50

Această dronă revoluționează aplicarea tratamentelor cu ajutorul acestor echipamente. Sistemul său de pulverizare cu dublă atomizare asigură o distribuție fină și precisă a soluțiilor atât în cazul câmpurilor deschise, cât și al livezilor. Dintr-un singur zbor, drona acoperă până la 21,3 ha/oră, pe teren drept, permițând fermierilor să efectueze tratamente rapide și eficiente. De asemenea, are un sistem de radar avansat și un sistem de vedere binoculară, cu care se pot scana și monitoriza terenurile agricole.

2. Pentru măsurători topografice de precizie: DJI Mavic 3M Multispectral

Este o dronă topografică profesională de ultimă generație, dotată cu o tehnologie avansată pentru colectarea datelor multispectrale. Cu ajutorul său, fermierii pot observa lucruri care le pot scăpa cu ochiul liber, identificând problemele culturilor, înainte ca acestea să compromită recolta. Drona este echipată cu o cameră RGB de 20 MP și cu 4 camere multispectrale de 5 MP cu care se pot monitoriza culturile și se pot studia resursele naturale.

Dronele reprezintă un avans semnificativ în agricultura modernă, pentru că, prin intermediul lor, fermierii pot monitoriza culturile și pot efectua diverse tratamente, economisind timp, resurse și beneficiind de o productivitate superioară.

Subiecte în articol: agricultura
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile