Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul a aprobat un memorandum prin care lansează proiectul Drona Românească, el arătând că, după vizita de la Braşov, la compania de stat CARFIL, au garanţia că industria românească poate produce drone la un nivel tehnologic de vârf.
Ciolacu a explicat că, prin acest memorandum, se lansează practic proiectul Drona Românească, prin colaborarea Ministerului Economiei cu cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Aprobăm un memorandum prin care lansăm, practic, proiectul Drona Românească, prin colaborarea Ministerului Economiei cu cel al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Am fost ieri, la Brașov, la compania de stat CARFIL și am văzut ce performanță se face în acest domeniu”, a spus el.
Premierul a adăugat că „industria românească poate produce drone la un nivel tehnologic de vârf”.
Vor putea fi folosite și de armată
La începutul lunii noiembrie, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, şi cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, au semnat un protocol de colaborare în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice, care pune bazele primului program integrat ce va crea drona românească.
„Punem bazele primului program integrat care va crea drona românească. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, INCAS şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului vor implementa acest parteneriat, de la concept până la transferul soluţiilor tehnologice în economia reală. Am avut în vedere toate aspectele necesare, incluzând proprietatea intelectuală şi patentele, împreună cu deschiderea către piaţă, pentru a putea progresa eficient. Prin acest protocol facem pasul spre o nouă etapă pentru cercetarea românească din domeniul aerospaţial”, a precizat atunci ministrul Ivan.
La rândul său, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a afirmat că prototipul de dronă va putea deveni „un produs industrializat în fabricile din industria de apărare din România, cu capital de stat şi cu capital privat”.
„Astăzi sunt mai mulţi actori care au diverse componente ale unei drone sau asamblează drone, au diverse prototipuri. Însă, tipurile de drone care sunt folosite astăzi de către industria de apărare sunt foarte variate. Ne dorim să putem avea drone româneşti, cu softuri produse în România”, a mai spus Oprea.
El a menţionat că, în cel mult un an, ar putea demara şi producţia de serie a dronelor româneşti, care ar putea fi folosite şi în agricultură sau în domeniul civil.