CNN, care citează site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24, relatează că drona RQ-4 Global Hawk zbura, vineri, la 52.000 de picioare (cca 16.000 de metri, n.r.) deasupra zonei sudice a Mării Negre.
Monitorizarea traseului său de zbor arată că drona a intrat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre dinspre România, de la vest la est.
Conform sursei citate, drona a operat în spațiul aerian internațional la sud-est de Crimeea și la vest de orașul rusesc Soci.
Citește și: Surpriza pregătită de SUA pentru Rusia în drona căzută în Marea Neagră
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a fost chestionat, joi, în legătură cu reluarea zborurilor americane cu drone în zona Mării Negra, după doborârea aparatului MQ-9.
"Nu voi intra în discuții despre misiuni specifice, rute, termene ale operațiunilor. Cred că secretarul (american al Apărării, Lloyd) Austin a fost destul de clar că vom continua să zburăm și să operăm în spațiul aerian internațional acolo unde dreptul internațional permite, iar acest lucru include regiunea Mării Negre", a spus Ryder.
RQ-4 Global Hawk (foto) este o dronă de spionaj pentru misiuni la mare altitudine și de lungă durată, dotată cu multiple capacități de supraveghere și de colectare a informațiilor.
SUA au trimis o a doua dronă MQ-9 în zona unde rușii au doborât-o pe prima
Are o anvergură a aripilor de aproape 40 de metri și o greutate maximă la decolare de circa 14,5 tone, fiind un aparat mult mai masiv decât MQ-9 Reaper.
Joi, CNN a relatat că SUA fac o evaluare a operațiunilor cu drone deasupra Mării Negre, după incidentul de marți.
Pe fondul acestei evaluări, armata americană nu a oprit în totalitate zborurile dronelor sale în regiune.
SUA au trimis același model de dronă, MQ-9 Reaper, într-o misiune în aproximativ aceeași zonă deasupra Mării Negre, la scurt timp după prăbușirea de marți a aparatului american, în încercarea de a supraveghea locul impactului și de a-i monitoriza pe rușii care căutau resturile.