Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Drogurile vândute în colțul străzii, tentație pentru copii. Mărturia unui fost consumator: "De la o elevă premiantă, am ajuns să dorm pe străzi"

Drogurile vândute în colțul străzii, tentație pentru copii. Mărturia unui fost consumator: "De la o elevă premiantă, am ajuns să dorm pe străzi"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:44 15 Mar 2024 Modificat la 19:36 15 Mar 2024

După tragedia de la 2 Mai s-au născut în Parlament două legi. Acestea sunt proaste, potrivit asociațiilor care se luptă în stradă cu drogurile.

Avem dovada în imagini filmate cu o cameră ascunsă, iar aceste mărturii video ne arată de fapt cum statul a eșuat în lupta cu drogurile.

Schimbările legislative nu vor face decât să-i pedepsească pe consumatori, în timp ce marii traficanți își vor spori afacerile.

Iată o discuție între reporterul Antena 3 CNN și un consumator de droguri:

Consumator: "Iarba e scumpă și e departe."

Reporter: "Unde e?"

Consumator: "La Hala Traian."

Reporter: "Și cât e?"

Consumator: "Un milion, pe acolo."

Reporter: "Ceva mai ieftin?

Consumator: "Nu mai sunt alea ieftine. Dacă vrei din astea, prafuri, poți să te rezolvi acolo, te duci pe bulevard și iți dă unul direct. Alea sunt mai ieftine și sunt mai convenabile. E ceva similar cu coxul, un fel de mefedronă. Tare, destul de bună. Dacă ești la început iți dă stare de distracție, după ce "avansezi în grad", e pe perioade, după trei luni începe să-ți dea halucinații, psihoze, ceva de genul ăsta."

Ce spune un fost consumator de droguri

"Deci efectiv fără să te droghez nu te mai poți ține pe picioare și ca un om bolnav, în ultimă fază ai stări de vomă, dureri de cap.

Efectiv puteam să număr fiecare os din corp de durere. Și cumva, trăind durerea și disperarea aceasta, intrai așa într-o stare de agonie. Pentru că știai că există un remediu care în doar câteva secunde se poate lua această durere. Și acel remediu era drogul.

Îmi aduc aminte că de la o elevă premiantă, de la o elevă care avea perspective de viitor, dorința de a face o carieră, ajunsesem efectiv să plec de acasă cu zilele, să stau pe străzi, să dorm prin scări de bloc, să nu am unde să mă spăl efectiv, să nu mă spăl cu zilele", a povestit un fost consumator de droguri.

A ajuns de la un fum ocazional să-și bage în venă heroină

Băiatul actriței Eugenia Șerban se droghează tot din adolescență. Au trecut 14 ani de-atunci.

"Atâta timp cât nu avem legi care să ne ajute pe noi părinții, co dependenți cum suntem numiți, suntem legați de mâini și de picioare

Vreau doar să spun și să trag un semnal de alarmă că avem nevoie de ajutor! Noi părinții! Poliția dă din umeri, pentru că nu pot face mai mult!", a spus Eugenia Șerban, la Antena 3 CNN.

După internări repetate, zbucium și tot travaliul pe care-l îndură un părinte cu un copil dependent de droguri, Eugenia Șerban a obținut un ordin de protecție pe un an.

Ce spune medicul psihiatru

Eugen Hriscu este medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependentelor.

E specialist acreditat de Ministerul Sănătății în domeniul dependențelor de substanțe și îi cere președintelui Iohannis să trimită înapoi în Parlament cele două legi care-i stau pe masă pentru promulgare, izvorâte după tragedia de la 2 MAI.

"E important să facem o diferențiere între ce înseamnă marele trafic, consumatorul care este dependent și vinde un gram ca să îi rămână și lui jumătate, ca să poată să-și asigure doza, pentru că dependent să-și alimenteze dependența.

Puștiu, teribilist, care de o țigară unui alt coleg la o petrecere. Pentru că în momentul de față toți acești oameni, conform legislației din România, sunt dealeri și ne aflăm în situația în care s-a aflat Statele Unite în anii 80.

Au promovat exact același gen de re-de legislație, pedepse minime cu pușcărie, încarcerare masivă pentru posesie, pentru consum, pentru trafic, fără niciun fel de diferențiere", a spus Eugen Hriscu, specialist psihiatru.

Etichete: consum de droguri
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole